Satspuljen for sundhed og psykiatri er fordelt

Skrevet af admin

28/11/2013

Mest læste i dag

Partierne bag satspuljen har indgået aftaler, der afsætter 410 millioner kroner til psykiatrien og godt 50 millioner kroner til sundhedsområdet over de næste fire år.

Dermed er endnu et skridt på vejen frem mod næste års finanslov faldet på plads.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten er med til at uddele midlerne i satspuljen. Og især opprioriteringen af psykiatrien får pæne ord med på vejen.

- Det glæder mig meget, at vi nu har afsat 410 millioner kroner til at forbedre indsatsen for mennesker med en psykisk lidelse, siger social- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) i en pressemeddelelse.

Hun suppleres af sundhedsminister Astrid Krag (SF):

- Med aftalen kan vi blandt andet give bedre hjælp til meget syge børn og sikre en bedre sammenhæng i indsatserne på tværs af regioner og kommuner. Samtidig får vi en forskningsstrategi for psykiatriområdet, så der også er fokus på at øge kvaliteten på lang sigt.

Når det gælder psykiatrien, er der afsat penge til i alt 16 nye initiativer på social- og sundhedsområdet, som skal forbedre indsatsen for mennesker med psykiske lidelser.

Blandt andet afsættes der 40 millioner kroner til forsøg med tværfaglige teams i regionerne, der skal rådgive praktiserende læger og sygehuslæger om medicinering af mennesker med psykiske lidelser og på den måde være med til at forhindre overmedicinering.

Der afsættes også 73,6 millioner kroner til forsøg med bæltefri og tvangsfri psykiatriske afdelinger.

Det ligger i forlængelse af den nye finanslovaftale mellem regeringen, Venstre og De Konservative, hvor der er en målsætning om at halvere brugen af tvang i psykiatrien frem mod 2020.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), mener dog, at politikerne på Christiansborg skyder med spredehagl med den nye aftale.

- Jeg glæder mig over fokus på psykiatrien i den nye aftale. Det har psykiatrien uden tvivl fortjent.

- Men at smøre midlerne så tyndt ud, som tilfældet er, så de gode intentioner risikerer helt at gå op i bureaukrati, det er altså at stramme den. Efter min mening skulle man have fokuseret noget mere på specifikke indsatser, siger han.

På sundhedsområdet er der afsat 53,9 millioner kroner over fire år til blandt andet at løfte indsatsen for sklerosepatienter samt stof- og dopingmisbrugere.

/ritzau/