Saudi-Arabien frygter USA opgiver Mellemøsten

Skrevet af admin

28/03/2014

Dagens topnyheder

Præsident Barack Obama forsøgte fredag at overbevise Saudi-Arabien om, at USA's interesse for Mellemøsten ikke er aftagende, da han for første gang siden 2009 besøgte Riyadh.

Den amerikanske leder og den aldrende saudiarabiske monark holdt ingen pressekonference, men det var givet på forhånd, at konflikten i Syrien ville dominere deres drøftelser.

Amerikanske regeringskilder siger, at de to ledere enedes om at kæmpe for at styrke den moderate syriske opposition.

- Obama forsikrede også den saudiarabiske monark om, at USA ikke vil acceptere en usikker aftale med Iran om landets atomprogram, siger amerikanske regeringskilder.

Dagen før den amerikanske præsident fløj til Riyadh efter at have været i Europa udpegede den 90-årige kong Abdullah sin 69-årige halvbror som anden tronarving i verdens største eksportnation af råolie.

Beslutningen, som er blevet offentliggjort ved et kongeligt dekret, kommer samtidig med, at kilder tæt på magten siger, at den saudiarabiske kronprins, den 79-årige prins Salman er syg og "måske ikke vil gøre krav på tronen."

Med sin beslutning har kong Abdullah frataget Salman muligheden for selv at vælge sin efterfølger.

Abdul Aziz er kongens fortrolige, og han har gennemført en række af de vanskeligste diplomatiske missioner for kongeriget. Han er født i 1945 i Riyadh og den yngste af de 35 sønner, som Abdul Aziz bin Saud, landets grundlægger, blev far til.

Abdul Aziz er uddannet ved Storbritanniens Royal Air Force college og har gjort tjeneste i det saudiarabiske luftvåben i en årrække. Han gik ind i politik i 1980.

I forbindelse med Det arabiske Forår har der været alvorlige spændinger mellem de saudiarabiske ledere og Washington.

Avisen The Washington Post skriver fredag, at amerikanerne er parate til at øge hemmelig hjælp til de syriske oprørere ud fra en ny plan, som også omfatter træningsstøtte fra CIA og muligvis skulderbårne missiler, der kan nedskyde fly og helikoptere.

Saudi-Arabien eksporterer i dag mindre olie til USA end tidligere, men dets olieproduktion har stadig stor betydning for amerikanerne.

/ritzau/Reuters