SF: Dansk bidrag til Natos missilskjold er en dårlig idé

Skrevet af admin

21/08/2014

Mest læste i dag

Det er uklogt, at Danmark tilslutter sig Natos missilskjold.

Sådan lyder meldingen fra SF's forsvarsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, der sammen med Enhedslisten stemte imod, da Udenrigspolitisk Nævn torsdag eftermiddag godkendte at udstyre en eller flere fregatter med særlig avanceret radarudstyr som en del af Natos missilskjold.

- Det er en meget dårlig idé. Jeg har svært ved at se, hvad truslen er. Det er jo ikke missiler, der er problemet i forhold til terrorister. Det er terrorhandlinger, siger Holger K. Nielsen til Ritzau.

- Det er meget dyrt, og i forhold til, hvad man får af sikkerhed for pengene, så synes jeg ikke, at det er umagen værd, siger han.

Den tidligere udenrigsminister afviser ikke, at SF kan tilslutte sig missilskjoldet på et senere tidspunkt, men så skal Rusland med. Det er der dog lange udsigter til, da Nato har stoppet forhandlinger med Rusland om en tilslutning til missilskjoldet på grund af den urolige situation i Ukraine.

- Det forudsætter, at Rusland er med i det. Så kunne der måske være en vis fornuft i det, men jeg har aldrig været begejstret for missilskjoldet, siger Holger K. Nielsen, der advarer mod, hvordan russerne vil reagere.

- Rusland vil i høj grad opfatte det, som om, at det er rettet mod dem. Derfor vil de også reagere på det. Det mener jeg ikke, tiden er til - i hvert fald ikke lige nu, siger ordføreren.

Heller ikke hos Enhedslisten er der opbakning til beslutningen om at tilslutte sig missilskjoldet.

- Enhedslisten støtter ikke oprustning, og det er ikke måden at håndtere Rusland på ved at indlede et ekstremt dyrt våbenkapløb, siger partiets forsvarsordfører Nikolaj Villumsen og fortsætter:

- Det er helt absurd at bruge flere hundrede millioner på at indgå i et missilskjold på et tidspunkt, hvor der bliver skåret på velfærd, siger han.

Det vil angiveligt koste mellem 400 og 500 millioner kroner at udstyre danske krigsskibe med det avancerede radarudstyr. Det er endnu ikke afgjort, hvilken eller hvilke fregatter der skal udstyres med materiel, så de kan indgå i Natos missilskjold.

Natos missilskjold med base i Europa er tænkt som en udvidelse af det amerikanske koncept, der ved hjælp af radarer kan registrere og nedskyde missiler affyret udefra.

/ritzau/