SF tror ikke, at daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er involveret i den såkaldte Tibet-sag, hvor protibetanske demonstranter blev enten tilbageholdt eller fik af betjente frataget deres Tibet-flag under et kinesisk statsbesøg i København i 2012.
Det siger partiets retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.
- Jeg kender udmærket Villys holdninger til Tibet, så jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at han skulle være indblandet i det her, siger hun til Ritzau.
Ifølge dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, advarede Udenrigsministeriets departementschef i maj 2012 om, at "status, prestige og ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten".
Lisbeth Bech Poulsen understreger, at det er vigtigt at finde frem til, hvad der er op og ned. Derfor støtter hun også op om, at der er blevet nedsat en undersøgelseskommission.
- Det er klart, at der skal være ytrings- og forsamlingsfrihed, og der har været forskellige forklaringer og løgne om, hvem der gav ordrerne. Det kan vi selvfølgelig ikke leve med, og vi skal til bunds i sagen, siger hun.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil overfor Ritzau ikke svare direkte på, om Udenrigsministeriet var med til at lægge pres på Københavns Politi for at forhindre demonstrationer under den kinesiske leder Hu Jintaos statsbesøg i juni 2012.
Han vil afvente, hvad undersøgelseskommissionen finder ud af.
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger var Udenrigsministeriet med i planlægningen og understregede kraftigt, at besøget skulle blive "en succes", og at det var meget vigtigt, at kineserne "ikke tabte ansigt".
/ritzau/