SF vil have national handlingsplan for stress

Skrevet af admin

04/06/2015

Dagens topnyheder

Sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) betragter stress som en folkesygdom.

Derfor forslår hun og SF en national handlingsplan mod stress, efter LO og FTF’s opråb i valgkampen om, at alt for mange danskere bliver syge af at tage på arbejde.

- Hensigtserklæringer og ølkassetaler hjælper ikke de 370.000 stressramte. Derfor foreslår vi, at vi laver en national handlingsplan mod stress på tværs af ministerier, siger Özlem Cekic til Ritzau.

En ny beregning fra FTF og LO viser, at samfundet går glip af mellem 60 og 80 milliarder i tabt arbejdsfortjeneste på grund af dårligt arbejdsmiljø, og at 370.000 mennesker betragter sig selv som stressramte.

Og det er tal, mener Özlem Cekic, som arbejdsgiverne skal holdes ansvarlige for.

Derfor foreslår partiet også, at arbejdstilsynet skal have et løft og i langt højere grad skal give påbud, hvis medarbejdere går ned med stress i en virksomhed.

- Det må aldrig være den enkelte, der skal sidde og bearbejde sig selv. Det er arbejdsgiverens ansvar, siger Özlem Cekic.

Ud over den nationale handlingsplan og et skrappere arbejdstilsyn vil SF have en national hotline, ligesom der findes i forhold til mobning.

Og så vil partiet have de stressklinikker, som lige nu kun findes i København, udbredt til hele landet:

- I København er der åbnet stressklinikker, men folk går altså også ned med stress i Aalborg og på Fyn, siger Özlem Cekic.

LO og FTF mener til gengæld, at der især er behov for at uddanne arbejdsmarkedets ledere i psykisk arbejdsmiljø, så de kan tage bedre hånd om deres medarbejdere.

/ritzau/