Signaler fra Big Bang sætter forskere på den anden ende

Skrevet af admin

18/03/2014

Dagens topnyheder

Et avanceret radioteleskop på Sydpolen har tændt julelys i øjnene på astrofysikere verden over.

Amerikanske forskere har nemlig annonceret, at de fra vidunderet på Sydpolen har været i stand til at måle signaler, der strækker sig helt tilbage til Big Bang - universets skabelse for 14 milliarder år siden.

Det skriver videnskab.dk.

Danske forskere er begejstret over det, som de kalder et stort gennembrud i astronomiens verden.

- Hvis det virkelig holder, er det en af de største opdagelser i de sidste 100 år, siger Niels Obers, der er professor på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, til videnskab.dk.

Ifølge de amerikanske forskere bag opdagelsen repræsenterer radioteleskopets data de første billeder af såkaldte gravitationsbølger. Disse bølger er også ifølge videnskab.dk blevet beskrevet som de første rystelser af Big Bang.

Gravitationsbølger blev allerede forudsagt af fysikeren Albert Einsteins berømte relativitetsteori, men det er første gang, forskerne har været i stand til at finde bevis for deres bidrag til universets skabelse.

Selv om opdagelsen har fået astrofysikere verden over til at juble, skal der dog flere undersøgelser til, før de er fuldstændig overbeviste om, at forskerne virkelig har fundet bevis for gravitationsbølger. Men de foreløbige resultater ser lovende ud.

- Jeg har kigget deres offentliggjorte data igennem, og det ser meget solidt ud, hvad de er kommet frem med.

- Så det ser helt bestemt ud til at være rigtigt, men det skal helst bekræftes af andre eksperimenter, før man kan være helt sikker, siger Steen Hannestad, der er professor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, til videnskab.dk.

Viser opdagelsen sig at være korrekt, er den ifølge forskerne det første direkte bevis, der støtter teorien, der er kendt som "kosmisk inflation".

Det er et fænomen, der forekom splitsekunder efter Big Bang, og som fik universet til at udvide sig med enorm hastighed.

- Kosmisk inflation giver for eksempel anledning til små ujævnheder i universet, som siden er vokset og blevet til stjerner og galakser og i sidste ende os selv, forklarer Steen Hannestad til videnskab.dk.

/ritzau/