Sikkerhedsstyrelsen advarer: Kan være til fare for småbørn

Foto: Shutterstock

Siden 2012 er 40 småbørn blevet opereret, efter at have fået metalsplinter i øjnene, fordi de har ligget i en sansegynge eller slyngevugge

Sansegynger og slyngevugger. De er at finde i mange danske hjem. De er nemlig en populær løsning blandt nybagte forældre.

Læs også

Trækkes tilbage fra Lidl-butikker i hele landet: Kan være farligt at spise

Gyngerne er udviklet til at kunne vugge spædbørn i søvn og stimulere deres sanser. Derfor vil de fleste mene, at det er et fantastisk produkt.

Som forælder skal man dog være opmærksom på, at de potentielt kan være til fare for barnet. Sådan lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen i en ny pressemeddelelse.

Af denne pressemeddelelse fremgår det blandt andet, at over 40 babyer siden 2012 er blevet opereret, fordi de har fået metalsplinter i øjnene, efter at have sovet i en sansegynge eller slyngevugge.

Selvom det lyder således, er det dog ikke selve gynge, der er problemet. Dette understreges også af Sikkerhedsstyrelsen. Det er derimod det ophæng, som gynge eller vuggen hænger i. Det er nemlig herfra, at de farlige fremmedlegemer stammer.

"Ophænget er problemet, ikke selve gyngen. For når metal gnider mod metal, så bliver det varmt og kan, afhængig af belægning, afgive metalsplinter," lyder det fra vicedirektør og fungerende produktchef i Sikkerhedsstyrelsen, Christian Thorhauge, som fortsætter:

"Derfor er babyer mere udsat, fordi de ligger på ryggen i sansegynger, slyngevugger, fuglereder og andre babygynger, hvor ophænget er centreret lige over deres øjne."

Allerede i 2012 blev landets øjenlæger opmærksomme på problemet. Siden da har man derfor registreret de tilfælde, der har været. Ligeledes er der blevet indført flere nye tiltag, men trods dette, kommer der fortsat nye tilfælde hvert år.

"Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på det – og sikrer sig, at det ikke kan ske," siger børneøjenlæge Regitze Bangsgaard.

Ønsker man at bruge en sansegynge eller slyngevugge, rådes man til kun at bruge ophæng, der er egnet til formålet. Derudover råder Sikkerhedsstyrelsen til, at man vælger kroge med gummibelægning, så metalfladerne ikke rammer hinanden.

Læs også

Silas Holst afslører om kommende ‘Vild med dans’-sæson: “Første træning med min nye dansepartner”

Selvom du har valgt kroge med ekstra gummibelægning, er det vigtigt, at du jævnligt tjekker ophæng og metaldele. Hvis du får gråt støv på fingeren, når du rører ved det, er den risiko for, at der falder metalsplinter ned.

 

Dagens Gossip