Skarp kritik af Lidegaard i solcellesag

Skrevet af admin

17/09/2014

Dagens topnyheder

Statsrevisorerne "kritiserer skarpt", at daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ikke har givet Folketinget fyldestgørende oplysninger i solcellesagen.

Det er den tredjehårdeste kritik, som statsrevisorerne kan give.

Den hårde kritik får den nuværende udenrigsminister for ikke at have oplyst Folketinget om huller i solcelleloven, inden den blev vedtaget. Inden vedtagelsen var Lidegaard i et notat orienteret om hullerne i loven.

- I enkelte tilfælde fremgår det, at Martin Lidegaard bevidst ikke har givet fyldestgørende oplysninger til Folketinget, siger formand for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), om kritikken.

Der var spekuleret i, at statsrevisorerne ville give Lidegaard en hårdere kritik på sin "karakterskala", men det berettiger sagen ikke til, mener de.

- Der er grund til at kritisere det her skarpt. Vi er enige om, at kritikken er passende ved den her lejlighed, siger statsrevisor Kristian Jensen (V).

Som klimaminister fik Martin Lidegaard en næse, men statsrevisorerne ønskede at undersøge sagen yderligere inklusive det lovforberedende arbejde. Derfor fik statsrevisorerne Rigsrevisionen til at udarbejde en rapport.

Det er på baggrund af Rigsrevisionens rapport, at statsrevisorerne nu skarpt kritiserer den radikale politiker.

Det er uklart, hvad den skarpe kritik betyder for Lidegaards politiske fremtid.

- Nu er det op til Folketinget, hvordan de vil reagere på Lidegaards opførsel, siger statsrevisor Peder Larsen.

Ud over Lidegaard er der også kritik til Klima-, Energi- og Bygningsministeriets beregninger af de økonomiske konsekvenser af lovgivningen om støtten til solcelleanlæg.

Beregningerne har været mangelfulde, og derfor har Folketingets beslutningsgrundlag for at vedtage lovforslagene ikke været fyldestgørende, lyder det i kritikken.

Ministeriet havde viden om, at der var registreret 302 megawatt solcelleanlæg på den 20-årige overgangsordning.

Alligevel tog beregningerne af de økonomiske konsekvenser udgangspunkt i 230 megawatt solcelleanlæg. Det betyder, at statens støtteudgifter blev beregnet mindst 1,8 milliarder for lavt.

/ritzau/