Skat melder ud: Nu er årsopgørelsen klar

Skrevet af Nicolai Busekist

11/03/2022
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Allerede fredag aften har du mulighed for at tjekke din årsopgørelse.

Dagens topnyheder

Officielt er årsopgørelsen klar mandag den 14. marts. Skattestyrelsen har dog besluttet at åbne op for systemerne før tid, så de kan teste dem.

Det betyder, at hele 4,8 millioner borgere har mulighed for at se deres årsopgørelse for 2021 via TastSelv. Og det er der rigtig mange, der har valgt at gøre. Der er nemlig flere hundredtusinder danskere i kø fredag aften.

"Vi er klar til at teste systemerne, og vi har derfor åbnet for, at 4,8 mio. borgere allerede nu kan se deres årsopgørelse. Frem til mandag tester og justerer vi systemerne. Det betyder, at man i de kommende dage vil kunne opleve perioder med ustabil drift," siger Jan Møller Mikkelsen, der er underdirektør i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse. 

Også sidste år blev der åbnet op før tid, så de nysgerrige borgere kunne tjekke deres årsopgørelse. Det var der nemlig, der benyttede sig af, da der blev logget ind hele 2,8 millioner gang i løbet af test-weekenden.

Ifølge Skattestyrelsen forventer man, at der vil være en lignende interesse i år for at se, om man skal have penge tilbage, eller om man skal betale en restskat.

På lige fod med sidste år, er der igen blevet lavet en køfunktion, der skal sikre, at der ikke bliver lukket flere ind, end systemerne kan holde til. Netop dette har medført, at mange hundredtusinder danskere sidder i kø.

Allerede i weekenden kan man få hjælp til sine spørgsmål hos Skattestyrelsen, der har medarbejdere klar ved tasterne til at besvare generelle spørgsmål på Facebook, Twitter og via chatfunktionen på Skattestyrelsens hjemmeside.

"Skat er ikke enkelt, og derfor sidder vi klar til at hjælpe allerede i weekenden. Fra mandag svarer vi også på spørgsmål via telefonen. Men vi ved af erfaring, at når vi sender 4,8 mio. årsopgørelser ud, er der mange, der har brug for hjælp samtidigt," siger Jan Møller Mikkelsen.

"Vi har alle mand klar til at hjælpe, men der vil kunne opleves ventetid. Mit råd til borgerne er derfor at vente et par dage med at ringe til os – og hav tålmodighed, hvis du venter i køen," fortsætter han.

I pressemeddelelsen oplyser Skattestyrelsen, at overskydende skat vil blive udbetalt i takt med, at årsopgørelserne bliver ændret. Den første udbetaling vil ske den 8. april. Sidste frist for at ændre årsopgørelsen er 1. maj.