Skidt nyt for tusindvis af danskere: Risikerer et sagsanlæg

Skrevet af Mathias Busekist

11/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der kan være en bagside af medaljen.

Dagens topnyheder

Der skal ikke herske tvivl om, hvorvidt Tesla har fået succes i Danmark.

Tusindvis af danskere faldt med ét for én af de flotte elbil-modeller, men disse danskere kan nu risikere at blive ramt af sort uheld.

TV 2 Kosmopol kan således fortælle, at Tesla-modellerne bliver fremstillet med blandt andet fire kameraer, der filmer alt det, der sker rundt om bilen.

Men det kan såmænd være forbudt, fortæller juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.

"Vi er kommet frem til, at hvis en bil med tændt bilkamera holder parkeret på offentlig tilgængelig vej, må den være omfattet af tv-overvågningsloven, og så er det som udgangspunkt forbudt," udtaler han til TV 2 Kosmopol.

Det er dét, der nu har fået chefkonsulent i FDM, Dennis Lange, til at være ude med riven efter myndighederne, som han mener har tøvet alt for længe, i forhold til hvad der er lovligt og ulovligt på det her punkt. 

Overvågningssystemet i Tesla, som blev døbt Sentry Mode, blev blandt andet skabt for at dokumentere hærværk eller skader i trafikken.

Imidlertid risikerer danske Tesla-ejere med Sentry Mode slået til at overtræde tv-overvågningsloven. Den siger nemlig, at det ikke er tilladt for private at foretage tv-overvågning af 'gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel'. Det skrev FDM's medlemsmagasin, Motor, allerede i slutningen af 2022.

Men intet er sket siden.

I det hele taget vækker systemet bekymring fra flere sider.

Både i Danmark og i udlandet, hvor der stilles spørgsmål til, om systemet overhovedet er lovligt i EU. Således pågår undersøgelser i flere lande af, om systemet er lovligt - blandt andet i Holland, hvor Teslas europæiske hovedsæde ligger.