Skotterne har talt og siger nej til selvstændighed

Skrevet af admin

19/09/2014

Dagens topnyheder

Skotterne stemmer nej til selvstændighed med lidt over 55 procent af stemmerne.

I London blev der udstødt et lettelsens suk blandt politikere og bankfolk, der havde frygtet, at Storbritanniens traditionelle stormagtsrolle ville blive amputeret uden de 5,3 millioner skotter.

55,3 procent af vælgerne har stemt nej, mens 44,7 procent har stemt ja til løsrivelse, viser de endelige stemmetal.

Alex Salmond, Skotlands førsteminister og leder af løsrivelsesbevægelsen, erkender i en tale fredag morgen nederlaget ved torsdagens afstemning om skotsk selvstændighed.

- Jeg accepterer folkets dom og opfordrer hele Skotland til at gøre det samme, siger Salmond.

Vælgerne i Skotland har med resultatet sagt nej til at løsrive sig fra det 307 år gamle fællesskab med Storbritannien, selv om der i ugerne op til afstemning i meningsmålinger har været næsten dødt løb mellem unionstilhængerne og forkæmperne for et selvstændigt Skotland.

Selv om vælgerne de fleste steder stemte imod løsrivelse, var indbyggerne i de store byer Glasgow, North Lanarkshire og Dundee tilhængere af selvstændighed. Dog blev det til et overbevisende nej i hovedstaden Edinburgh.

Premierminister David Cameron siger fredag morgen i en erklæring foran Downing Street 10, at han vil levere på de løfter, han har givet under valgkampen til de skotske vælgere om at give Skotland endnu mere selvstyre.

Men det skal ikke kun gælde Skotland.

- Lige som Skotlands folk vil få mere magt over deres egne anliggender, skal det ligeledes være sådan, at folk i England, Wales og Nordirland skal have et meget større ord at skulle sagt over deres, siger han.

Lederen for nej-siden Better Together, den tidligere Labour-finansminister Alistair Darling, mener, at afstemningen har løst spørgsmålet forhåbentlig for altid.

- Afstemningen har styrket de bånd, som Skotland deler med resten af Storbritannien. Må de aldrig blive brudt, siger han.

Men kommentarerne fra de andre hovedaktører fredag morgen holder en dør på klem for Skotlands uafhængighed på et senere tidspunkt.

Cameron siger, at torsdagens folkeafstemning lukker sagen "i en generation", mens Salmond konstaterer, at "Skotland med et flertal har besluttet ikke - på dette tidspunkt - at blive et uafhængigt land".

Også på børsen i London var der glæde over udfaldet. Det britiske pund blev styrket med én procent, og der var ventet en børsdag præget af optimisme.

Over 4,2 millioner personer har haft mulighed for at stemme ved den skotske uafhængighedsafstemning, og stemmeprocenten var 84,6 procent.

/ritzau/