Skrøbelig våbenhvile og usikkerhed i Ukraine

Skrevet af admin

08/09/2014
En våbenhvile ser ud til at holde i det store og hele i det østlige Ukraine, men den er stadig meget skrøbelig, siger en talsmand for observatørerne i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), schweizeren Thomas Greminger. Han siger, at de kommende dage bliver afgørende for, om det lykkes at få stoppet blodsudgydelserne. Antallet af dræbte i den ukrainske konflikt er på over 3000, hvis man medregner ofrene for nedskydningen af det malaysiske passagerfly, MH17, siger Ivan Simonovic fra FN's menneskerettighedsorgan.- Det registrerede antal dræbte i konflikten er nu 2729, deriblandt civile. Tallet stiger til over 3000, hvis vi medregner de 298 ofre for MH17-flystyrtet, siger han.Det ukrainske militær siger, at det har været udsat for en del beskydning natten til mandag, navnligt nær havnebyen Marjupol.Der er dog sket udvekslinger af krigsfanger, som det blev aftalt i forbindelse med våbenhvilen. Ukrainske medier siger, at separatisterne har udleveret 15 fanger.Våbenhvilen, der trådte i kraft i fredag, er led i en fredsplan, der skal afslutte den fem måneder lange konflikt. EU-diplomater siger, at det er vigtigt, at der sker mere, end at blot våbenhvilen overholdes. De siger, at alle parter aktivt må søge forhandlinger om fred. EU indfører senere mandag nye sanktioner mod Rusland. Sanktionerne vil blandt andet ramme russiske olieselskaber.- Pakken med nye sanktioner bliver formelt iværksat gennem en skriftlig procedure senere i dag, siger talsmænd for EU-Kommissionen. Ifølge en diplomat bliver russiske olieselskaber som Rosneft, Transneft og Gazprom, sat på sanktionslisten. EU-president Herman Van Rompuy sagde søndag, at sanktionerne kan blive standset, hvis våbenhvilen holder.Rusland har varslet modsanktioner, som blandt andet kan medføre, at landets luftrum bliver lukket for vestlige fly.- Hvis der kommer nye sanktioner mod energisektoren eller flere begrænsninger for den russiske finanssektor, ser vi os nødsaget til at svare igen, siger Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, i et interview med den russiske avis Vedomosti mandag.

Dagens topnyheder

En våbenhvile ser ud til at holde i det store og hele i det østlige Ukraine, men den er stadig meget skrøbelig, siger en talsmand for observatørerne i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), schweizeren Thomas Greminger.

Han siger, at de kommende dage bliver afgørende for, om det lykkes at få stoppet blodsudgydelserne.

Antallet af dræbte i den ukrainske konflikt er på over 3000, hvis man medregner ofrene for nedskydningen af det malaysiske passagerfly, MH17, siger Ivan Simonovic fra FN's menneskerettighedsorgan.

- Det registrerede antal dræbte i konflikten er nu 2729, deriblandt civile. Tallet stiger til over 3000, hvis vi medregner de 298 ofre for MH17-flystyrtet, siger han.

Det ukrainske militær siger, at det har været udsat for en del beskydning natten til mandag, navnligt nær havnebyen Marjupol.

Der er dog sket udvekslinger af krigsfanger, som det blev aftalt i forbindelse med våbenhvilen. Ukrainske medier siger, at separatisterne har udleveret 15 fanger.

Våbenhvilen, der trådte i kraft i fredag, er led i en fredsplan, der skal afslutte den fem måneder lange konflikt.

EU-diplomater siger, at det er vigtigt, at der sker mere, end at blot våbenhvilen overholdes.

De siger, at alle parter aktivt må søge forhandlinger om fred.

EU indfører senere mandag nye sanktioner mod Rusland. Sanktionerne vil blandt andet ramme russiske olieselskaber.

- Pakken med nye sanktioner bliver formelt iværksat gennem en skriftlig procedure senere i dag, siger talsmænd for EU-Kommissionen. Ifølge en diplomat bliver russiske olieselskaber som Rosneft, Transneft og Gazprom, sat på sanktionslisten.

EU-president Herman Van Rompuy sagde søndag, at sanktionerne kan blive standset, hvis våbenhvilen holder.

Rusland har varslet modsanktioner, som blandt andet kan medføre, at landets luftrum bliver lukket for vestlige fly.

- Hvis der kommer nye sanktioner mod energisektoren eller flere begrænsninger for den russiske finanssektor, ser vi os nødsaget til at svare igen, siger Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, i et interview med den russiske avis Vedomosti mandag.