Slam fra spildevand skal gøres bæredygtigt

Skrevet af John Meyer

19/12/2012

Mest læste i dag

Fosfor bliver snart en knap ressource. Det er et stort problem, da fosfor er et nødvendigt grundstof for alle levende væsener, og de kendte forekomster er begrænsede. Et nyt treårigt projekt, der netop har modtaget 14 mio. kroner fra Højteknologifonden, skal arbejde med metoder til at genvinde fosfor fra restprojekter.
Forskere fra Institut for Kemi- Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet er nemlig gået sammen med DTU og virksomhederne NORD og Krüger om at udvinde fosforen i aske fra afbrændt spildeslam. Det kan erstatte en del af det nuværende forbrug af råfosfor fra minedrift.


Vigtigt for naturen
- Fosforknaphed vil være resultatet, hvis vi fortsætter med minedriften som hidtil. Og det skal vi undgå. Derfor er vi glade for at deltage dette projekt, som tager ansvar for at finde en bæredygtig løsning til fremtidens fosforforsyning, siger lektor Haiyan Qu.


Den største forhindring for at genanvende fosfor fra aske er indholdet af tungmetaller. Det overstiger ofte de gældende regler for udnyttelse som gødning på landbrugsjord og i industrielle processer. Det er lykkedes NORD, der står i spidsen for projektet, at finde løsninger, der fjerner tungmetallerne og gør det muligt at fremstille fosfor af lige så god kvalitet som det, der forekommer i naturen.


60 mio. tons spildevandsslam
Projektet har et stort potentiale både herhjemme og i udlandet:


- Alene i Europa produceres mere end 60 millioner tons spildevandsslam om året, som enten spredes ud på marker eller deponeres. Ved at genanvende fosfor fra asken bliver det muligt både at udnytte slammet til energiproduktion og genanvende fosforindholdet, uden at man bliver nødt til at bekymre sig om tungmetaller og miljøfremmede stoffer, fortæller Haiyan Qu.