Smart app hjælper demonstranterne i Hongkong

En applikation, hvor brugerne kan sende beskeder fra deres mobiltelefoner, selv om internettet er overbelastet eller telefonnettet ikke virker, er blevet enormt populær blandt demonstranterne i Hongkong.

Aktivisterne protesterer over en ny valglov fra centralregeringen i hovedstaden Beijing, der ifølge demonstranterne indskrænker demokratiske rettigheder.

Protestlederne i bevægelsen The Occupy Central, der organiserer demonstrationerne, opfordrer aktivisterne til at downloade appen FireChat til deres mobiltelefoner.

- Jeg ved, at jeg kan komme i kontakt med folk omkring mig uden brug af internettet, siger den 18-årige studerende Audrey Chan til AFP.

- Så jeg har lige downloadet den (FireChat) i tilfælde af, at netværket er nede, når jeg skal have fat i folk, siger hun.

Det amerikanske selskab Open Garden, der ejer FireChat, hævder, at det har fået 100.000 nye brugere alene i Hongkong siden fredag.

Demonstranterne har givet Kinas regering et ultimatum til senest onsdag at ophæve en kontroversiel valgreform samt fyre byens upopulære regeringsleder, Leung Chun-ying.

Hvis ikke deres krav bliver opfyldt senest onsdag, bliver protesterne udvidet, hedder det.

I en kort udtalelse fra The Occupy Central lyder det, at "den vil annoncere nye civile ulydighedsplaner den 1. oktober."

Protesterne i Hongkong begyndte for en uge siden og skyldes utilfredshed med, at styret i Beijing i august bestemte, at kandidater til valget i Hongkong i 2017 skal godkendes af en komité i den kinesiske hovedstad, Beijing.

Ifølge nyhedsbureauet dpa er mindst 70 mennesker siden i fredags blevet kvæstet i forbindelse med protesterne.

Onsdag er Kinas nationaldag, og regeringen har aflyst et planlagt fyrværkeri i Hongkong, der ellers skulle markere dagen.

/ritzau/AFP