Smitten eksploderer i dansk ghetto

Skrevet af Nicolai Busekist

24/11/2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Smitten spreder sig fortsat i Danmark. Der er dog steder, der er hårdere ramt, end andre. En dansk storby og en ghetto i denne by er nemlig særligt hårdt ramt.

Dagens topnyheder

I Odense spreder smitten med coronavirus meget hastigt. Der er nemlig intet mindre end 335 personer, der er blevet testet positiv for coronavirus i løbet af blot de seneste syv dage. Det vil sige, at det i forvejen høje incidenstal på 108 er steget til hele 163,5. 

Hvad der dog er endnu mere voldsomt, er stigningen i både smitten og i incidenstallet i Vollsmose. Her er incidenstallet nemlig steget fra 218 til 1060 på kun 15 dage. 

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) understreger over for Fyens Stiftstidende, at den store stigning er dybt bekymrende: 

"Vi kan se, at smitten er både høj, er kommet hurtigt, og at den stiger hurtigt. Det er derfor, at jeg som borgmester nu vælger at tale ret direkte til byen og ikke mindst til beboerne i Vollsmose, så vi i fællesskab kan få smittetallet til at falde. Det er alt for mange smittede," fortæller Peter Rahbæk Juel til Fyens Stiftstidende. 

Ligeledes fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel, at beboere i Vollsmose tegner sig for omkring 20 procent af de smittede i Odense. 

At der er en stor stigning i smitte i Vollsmose, er dog ikke overraskende for Morten Sodemann, der er professor og overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik på OUH. 

Han fortæller nemlig, at man ser det samme mønster i andre boligområder. Han gør det dog også klart over for Fyens Stiftstidende, at det handler om andet end postnumre og brune øjne: 

"Mange af dem har frontlinje-servicejob, som gør, at der i næsten hver familie er en med et højrisikojob, som så tager hjem til familien, der bor mange sammen i samme lejlighed. Vi har eksempler på folk, der har isoleret sig i en toværelses lejlighed, hvor der bor fem. Det går ikke, at to isolerer sig i et værelse, når der kun er et bad," fortæller Morten Sodemann til Fyens Stiftstidende. 

Odense Kommune har tidligere iværksat en række tiltag, som skulle have sat en stopper for smittespredningen. De vil nu intensivere disse tiltag fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel.