Søn af pakistansk chauffør tæt på borgmesterpost i London

Når Londons indbyggere torsdag stemmer i forbindelse med en række lokalvalg over hele Storbritannien, vil resultatet med stor sandsynlighed blive et markant skifte på rådhuset.

Favoritten til at overtage borgmesterkæden fra den Oxford-uddannede, konservative Boris Johnson hedder Sadiq Khan.

Og han kommer fra en helt anden baggrund end Johnsons i overklassen.

Khan fra arbejderpartiet Labour er muslim og søn af en pakistansk buschauffør. Han fører med 20 procentpoint over sin konservative rival, Zac Goldsmith.

Den 45-årige Khan er i modsætning til Boris Johnson født i London. Den afgående borgmester blev født af engelske forældre i New York.

Johnson har retfærdigvis sagt, at han langt tilbage på stamtræet har haft både kristne, muslimske og jødiske forfædre.

Valgdeltagelsen ventes at blive lav. Det er normalt ved britiske lokalvalg ifølge nyhedsbureauet dpa.

De britiske vælgere tænker i øjeblikket mere på en folkeafstemning 23. juni, når de skal tage stilling til, om Storbritannien skal forlade EU.

Sadiq Khan har drevet det til mere end sine forældre. Han er uddannet jurist med speciale i menneskerettigheder. Han har siden 2005 været medlem af det britiske parlament.

Under valgkampen har den konservative Goldsmith brugt kræfter på at fokusere på Khans religion, blandt andet fordi at Sadiq Khan har optrådt i debatter med radikale muslimer.

Dermed har Khan ifølge Goldsmith givet de radikale en platform, hvor de kan få deres synspunkter frem.

Khan har ifølge nyhedsbureauet Reuters forsvaret sig med, at han har brugt hele sit liv på at bekæmpe ekstremisme. Han beklager, at han har delt scene med yderliggående muslimer.

Det er ikke kun London med 8,6 millioner indbyggere, der holder valg torsdag. Der er også borgmestervalg i flere andre byer, ligesom der i 40 politikredse skal vælges politichefer.

Og så er der lokalvalg i Skotland, Wales og Nordirland, hvor de lokale parlamenter skal sammensættes på ny.

/ritzau/

 

Dagens Gossip