Søren Brostrøms julemanual: Sådan skal du holde jul i år

Skrevet af Julie Møller

07/12/2020
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Hvordan skal julen holdes i år?

Dagens topnyheder

Der er ingen tvivl om, at julen bliver anderledes i år. Det slog Mette Frederiksen fast på dagens pressemøde, hvor hun blandt andet kom ind på julen. Forsamlingsforbuddet om maks at samles 10 personer er fortsat gældende, og i private hjem opfordres der også til at holde igen på antallet af personer rundt om julebordet.

Hvis du sidder tilbage med spørgsmål i forhold til julen, så kommer Sundhedsstyrelsen med Søren Brostrøm i spidsen dig nu til undsætning. 

“Jul i en tid med Covid-19”, sådan er titlen på manualen, der kommer med gode råd til højtiden.

“Julen er en vigtig tid for mange af os. I år kan vi kan stadig gøre meget af det, vi plejer at gøre i julen, men noget skal vi gøre lidt anderledes, og nogle traditioner skal vi ændre på - for at vi kan passe på hinanden,” står der i manualen, der blandt andet kommer ind på socialt samvær i december.

Så mange kan du ses med i julen 

December er en måned, hvor man ses med mange forskellige personer, men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at “du aflyser eller udskyder aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, fx ved at aflyse julefrokosten eller holde den virtuelt i år.”

Derudover holdes der også fast på ikke at være mere end 10 personer samlet.

“Vær aldrig mere end 10 personer til julehyggen derhjemme inkl. dig og din husstand – og husk at jo mindre din stue er, jo færre gæster kan du have.”

På selve juleaften har Sundhedsstyrelsen også et par råd til, hvordan du bør agere.

  • Du kan godt fejre juleaften sammen med dem du bor sammen med, og din faste lille omgangskreds. Husk at gøre det let for alle at følge de gode råd.  

  • Du kan godt gå rundt om juletræet og synge med dem, du bor sammen med, men du bør holde 2 meters afstand til andre. 

  • Hvis I samler flere husstande til juleaften, så overvej om I fx kan danse om juletræet af flere omgange, om I kan skiftes til at synge eller om I kan nynne. 

  • Sørg for 2 meters afstand til personer i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID19, når du lægger bordplanen for årets julemiddag.  

  • Husk også at holde afstand, når der hentes gaver under træet, og når gaverne pakkes ud.

Du kan læse hele manualen fra Sundhedsstyrelsen lige her.