Spaniens kong Juan Carlos vil abdicere

Spaniens kong Juan Carlos vil abdicere, bebuder premierminister Mariano Rajoy.

Ifølge premierministeren skal en forfatningsændring nu sørge for, at den 76-årige konge kan trække sig før tid og overlade tronen til sit yngste barn og eneste søn, den 46-årige kronprins Felipe.

- Hans majestæt kong Juan Carlos har netop informeret mig om sit ønske om at give afkald på tronen og begynde processen med arvefølgen, siger Mariano Rajoy ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kong Juan Carlos nød tidligere meget stor støtte, respekt og sympati blandt spanierne, idet han efter diktator Francos død i 1975 tog teten for at føre Spanien ind i en demokratisk styreform.

Men i de senere år er den folkelige opbakning faldet efter en perlerække af skandaler. Det skyldes blandt andet, at kongen i 2012 drog på safari i Afrika på et tidspunkt, hvor Spanien var i en dyb økonomisk recession.

Samtidig er hans datter prinsesse Cristina sammen med sin mand blandet ind i en retssag om svindel og korruption, som har skadet kongehusets omdømme yderligere.

I en meningsmåling i februar 2014 sagde 62 procent af spanierne, at den 76-årige konge skulle abdicere og give plads til sin søn.

Juan Carlos har de seneste år kæmpet med et skrantende helbred og har gennemgået en række hofteoperationer. Han har siddet på tronen i 39 år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip