Spansk prinsesse anklages for skattefusk

Så begynder det at blive alvor for prinsesse Cristina.

Den 49-årige Cristina er storesøster til den 46-årige kong Felipe, der lige har afløst sin far, Juan Carlos, som spansk konge. Men det hjælper hende næppe i denne sag.

Nu har en domstol på ferieøen Mallorca formelt anbefalet, at hun anklages for at snyde i skat og for at vaske sorte penge hvide, fortæller spanske medier.

Spaniens regler for efterforskning og praksis ved domstolene er noget anderledes end i Danmark. I Spanien foretager domstole blandt andet undersøgelser, der i Danmark ville blive foretaget af politiet.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at det skridt, der nu er taget, er et af de sidste trin før en egentlig retssag.

Spanske medier har tidligere skrevet, at prinsessen kan være viklet ind i sin mands måske ikke helt stuerene forretningsanliggender.

Manden er Iñaki Urdangarín, tidligere tophåndboldspiller, og domstolen fastholder i øvrigt sine korruptionsanklager mod den tidligere elitesportsudøver.

Meddelelsen onsdag fra Jose Castro, dommer i Palma de Mallorca, afslutter to års efterforskning af sagen. Det er ham, der anbefaler, at prinsessen anklages.

Der er så et par skridt endnu, inden en egentlig anklage og en retssag mod kongens søster eventuelt kan begynde.

Det er nu op til en provinsdomstol at afgøre, hvad der skal ske, og prinsessen og hendes advokater har også flere appelmuligheder.

Sagen handler blandt andet om, at prinsessens mand har tiltusket sig seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner - i offentlige penge, der ellers var tiltænkt velgørenhed igennem organisationen Noos.

Prinsesse Cristina sad i bestyrelsen i Noos, og bestyrelsesformanden var hendes mand.

Sammen ejede parret et andet firma, Aizoon, og mistanken er, at dette selskab er blevet brugt til at vaske pengene hvide.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip