Staten får milliarder af skraldespandsselskab

Skrevet af admin

20/03/2015

Dagens topnyheder

Det går strygende for statens finansielle skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet. Selskabet blev blandt andet sat i verden for at rydde op i den finansielle sektor efter finanskrisen.

Finansiel Stabilitet vil sende 5,3 milliarder kroner i udbytte til staten.

Det svarer ifølge Finansiel Stabilitets årsberetning for 2014 til størrelsen af Finansiel Stabilitets tilgodehavende vedrørende tab på individuelle statsgarantier på 3,5 milliarder kroner samtidig med, at tabet i den krakkede Roskilde Bank reduceres med 1,8 milliarder kroner.

Efter udlodningen vil Finansiel Stabilitet fortsat have en egenkapital, der overstiger statens resterende tabskaution vedrørende Roskilde Bank på 2,5 milliarder kroner.

Desuden er der ikke flere individuelle statsgarantier tilbage i danske banker.

- Staten har ikke flere penge ude i bankerne. Afregningen er foreløbig opgjort til et samlet resultat for staten på 100 millioner kroner, siger administrerende direktør i Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen, til Ritzau.

Finansiel Stabilitet fik i 2014 et overskud på 966 millioner kroner. Resultatet kan især tilskrives afvikling af udlån til højere beløb end bogført værdi, lave renteudgifter, færre udgifter til løn og administrationsomkostninger.

Balancen blev i 2014 nedbragt med syv milliarder kroner til 22 milliarder kroner. Netto blev der i året afviklet udlån og garantier for 4,1 milliarder kroner samt finansielle aktiver og ejendomme for 1,4 milliarder kroner.

I løbet af nogle måneder skifter Finansiel Stabilitet selskabsform og bliver et almindeligt offentligt selskab, når politikerne på Christiansborg har banet vejen for det.

- Vi bliver et permanent selskab, som de har det i andre EU-lande, blandt andet skal vi være parat til at håndtere det, hvis nye kriser opstår i banker og realkredit.

- Vi fortsætter med at rydde op i gamle sager, og det kan tage nogen tid, da vi har rejst sager ved domstolene i syv tilfælde, siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Finanskrisen tog livet af 12 banker. Der er rejst erstatningssager i syv ud af de 12 krakkede banker.

/ritzau/