Staten tjener milliarder på forsvaret af kronen

Skrevet af admin

04/03/2015

Mest læste i dag

Den danske krone under pres luner i statskassen. Nationalbanken har brugt historisk store beløb på at forsvare presset mod kronen. Det fremgår af en analyse, som chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer har foretaget.

Valutareserven er vokset til nye historiske højder og bugner nu med 737,7 milliarder kroner efter at Nationalbanken i februar sendte 172,9 milliarder kroner ud i markedet for at købe udenlandske valuta.

- Det er således vores forventning, at Nationalbanken kan tjene op mod 3,5 milliarder kroner alene i år på at holde valutareserven, hvis såvel renterne som kronekursen over for euroen holder sig på de nuværende niveauer, siger Tore Stramer.

Normalt modtager staten 70 procent af Nationalbankens overskud.

- Det betyder, at staten har udsigt til en merindtægt fra valutareserven på cirka 2,45 milliarder kroner i år, siger Tore Stramer.

Under normale forhold er det forbundet med en omkostning for Nationalbanken at holde på valutareserven. Det skyldes, at de korte renter i placeringsvalutaerne, primært euro, normalt er lavere end den korte danske pengepolitiske rente.

Den store investorinteresse for danske kroner betyder dog, at de danske renter i øjeblikket ikke alene er negative, men også lavere end de tilsvarende europæiske renter. Det har den helt konkrete betydning, at Nationalbanken nu tjener penge på at holde valutareserven.

Stramer har set på Nationalbankens budgetter, hvor det fremgår, at der i perioden 2011-2013 har været en samlet indtægt ved at holde valutareserven på 9,7 milliarder kroner.

- Vi forventer desuden, at der har været en indtægt fra valutareserven på cirka to milliarder kroner i 2014. Dermed er der udsigt til, at Nationalbanken ved udgangen af 2015 samlet set vil have tjent over 13 milliarder kroner ved at holde valutareserven.

- Bidraget til statskassen lyder i perioden på godt ni milliarder kroner, siger Tore Stramer.

I perioden 2006-2011 udgjorde valutareserven omvendt en udgift på 4,2 milliarder kroner for Nationalbanken.

Danmark har ført fastkurspolitik siden 1982, og det betyder, at kronen er bundet til først den tyske D-mark, siden euroen, da den blev indført.

/ritzau/