Statsrevisorerne kritiserer udvikling af medicinkort

Skrevet af admin

17/09/2014

Mest læste i dag

Arbejdet med at udvikle den digitale løsning Fælles Medicinkort (FMK), der skulle give læger og sygehuse en central database over danskernes medicinoplysninger, har været for dårlig.

Medicinkortet er blevet forsinket flere gange og bliver endnu ikke brugt fuldt ud. Samtidig er prisen for at indføre kortet ukendt.

Det påpeger Statsrevisorerne, der kritiserer Sundhedsministeriet, regionerne samt den statslige myndighed National Sundheds-it.

Formålet med medicinkortet er at sikre patienter den rette behandling og undgå fejlmedicinering ved at samle borgernes oplysninger i en central database.

Oprindeligt skulle kortet være indført i slutningen af 2011 på tværs af sektorerne i sundhedsvæsnet, men det blev udskudt for sygehuse og praktiserende læger frem til 2013.

Det blev heller ikke nået, og status i midten af 2014 er, at kortet ikke bliver anvendt fuldt ud.

Statsrevisionerne kritiserer på den baggrund Sundhedsministeriet for utilstrækkelig ledelse, mens regionerne blandt andet bliver kritiseret for ikke at have testet brugervenligheden og oplært brugerne godt nok.

National Sundheds-it (NSI) har blandt andet ikke taget god nok hånd om personfølsomme oplysninger, påpeger Statsrevisorerne.

Hos Lægeforeningen er formand Mads Koch Hansen meget enig i Statsrevisorernes kritik. Han opfordrer parterne bag medicinkortet (FMK) til at tage ved lære af projektet.

Nogenlunde samme ordlyd kommer fra DI Itek, der er et branchefællesskab i Dansk Industri for omkring 270 teknologivirksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation.

- Både staten og regionerne bør tage rapportens kritik til efterretning og stramme op på ledelse og styring, som ifølge rapporten har været utilstrækkelig, siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Itek, i en pressemeddelelse.

Brancheforeningen IT-branchen, der har omkring 300 medlemsvirksomheder, kalder derimod kritikken for "unødvendig hård". IT-branchen påpeger, at projektet har været en meget stor udfordring.

- Projektet er ekstraordinært vanskeligt, da medicinkortet bygger på en helt ny tankegang og samarbejde mellem sundhedsvæsenets forskellige sektorer inde for hospitaler, praktiserende læger, kommuner med flere, siger Freddy Lykke, formand for IT-Branchens Udvalg for Sundheds-it.

Planen er nu, at medicinkortet skal være rullet fuldt ud i kommunerne i midten af 2015.

/ritzau/