Stigende boligrenter vækker opsigt: Så meget dyrere bliver det for dig

Skrevet af Emil Martesen

24/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De stigende boligrenter vækker opsigt.

Dagens topnyheder

Selvom boligrenterne har taget et hop opad i de seneste uger, maner en række økonomiske eksperter til ro.

For selvom det umiddelbart kan virke alarmerende for boligejere, så vil rentestigningerne kun have en psykologisk betydning.

Det skriver Finans.dk.

Rentestigningerne, som har ramt, er en del af et bredere økonomisk landskab, hvor flere faktorer spiller ind. Det er vigtigt at forstå, at selvom højere renter kan øge de månedlige ydelser for boligejere, så påvirkes de langsigtede lånemuligheder og boligmarkedets overordnede sundhed minimalt.

Når snakken falder på et 4 pct.-lån med 30 års løbetid, vil det blive 85 kroner dyrere for hver million kroner en boligejer har lånt:

"Samlet set er der altså ikke tale om et større spring op i ydelserne, men det er ikke overraskende set i lyset af, at der trods alt er tale om en begrænset stigning i de lange realkreditrenter", mener Realkreditinstituttets cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Men det stopper ikke her.

5 pct.-lånene har igen taget et nøk opad, men i øjeblikket er der kun tale om et lån med indbygget afdragsfrihed på op til 30 år. Sådan et lån vil have en ydelse efter skat på 257 kroner højere tæt på kurs 100 sammenlignet med 4 pct.-lånet i kurs 98.

Han lægger heller ikke skjul på, at sådan en merydelse ikke vil lægge nogen dæmper på boligmarkedet:

"I stedet vil en eventuel effekt nok mere være psykologisk i forhold til, at mange umiddelbart har forventet at renterne skal ned – og den seneste tids udvikling øger usikkerheden om rentebilledet – og dermed også hvorvidt renterne kommer til at holde et højt niveau i længere tid".

Samlet set er budskabet klart: Selvom stigende boligrenter kan fremstå som en trussel, er det essentielt at opretholde en rationel tilgang og huske på, at disse ændringer primært påvirker den økonomiske opfattelse mere end den faktiske økonomiske belastning.