Støjberg: Om nødvendigt skærper vi grænsekontrol

Skrevet af admin

27/04/2016

Dagens topnyheder

Regeringen har en plan klar i skuffen, hvis tilstrømningen af asylansøgere pludselig stiger.

Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i Folketingets spørgetid onsdag.

- Hvis Danmark bliver sat under et forøget pres i forhold til nu, så har vi muligheden for at skalere grænsekontrollen op og i sidste ende indføre et transportøransvar, siger Inger Støjberg, der dog advarer om omkostningerne for den frie bevægelighed i EU.

Udmeldingen understreger, at regeringen fortsat holder en bagdør på klem, som kan bruges, hvis antallet af asylansøgere stiger i løbet af sommermånederne.

Inger Støjberg fastslår dog, at Danmark lige nu "slet ikke" er i en situation, hvor det er nødvendigt at øge grænsekontrollen.

- Lige i disse dage er der en mindre tilstrømning end på samme tid sidste år, men det kan nå at ændre sig. Derfor kan man ikke ud fra en dato sige, hvilke tiltag der skal tages. Det kan man kun ud fra den situation, vi står i.

- Og jeg kan love, at vi følger det meget, meget nøje, siger Inger Støjberg.

Tirsdag meddelte justitsminister Søren Pind (V), at grænsekontrollen skal nedskaleres i lyset af de lavere asyltal og mangel på betjente.

I alt 40 betjente skal trækkes hjem, fordi aktivitetsniveauet ved grænsen ifølge politiet er så lavt, at de kan undværes, fastslog Søren Pind.

Asyltallet er især faldet, efter at en række lande med Østrig i spidsen lukkede den såkaldte Balkan-rute. Siden har EU's aftale med Tyrkiet også fået antallet af tilrejsende til de græske øer til at falde.

Inger Støjberg advarer dog om, at det billede hurtigt kan ændre sig.

- Det er meget vigtigt at sige, at presset på Europas ydre grænser fortsat er meget stort. Og det risikerer at stige meget, når vejret igen bliver bedre.

- Det vil vi sandsynligvis også komme til at se i Danmark. Så man skal ikke tro, at presset er taget af Danmark. Faktisk tværtimod, siger Inger Støjberg.

Muligheden for at skærpe grænsekontrollen markant kan måske vise sig at blive afgørende, hvis regeringen skal slippe helskindet igennem efterårets svære forhandlinger om skat, reformer og dansk økonomi frem til 2025.

Forud for forhandlingerne har Dansk Folkeparti gjort det klart, at man ikke lægger stemmer til LA's krav om skattelettelser, medmindre der ændres på, at 100.000 flygtninge og familiesammenførte ventes at komme til Danmark frem til 2020.

DF ønsker i første omgang at få indført en straksbehandling af asylansøgere ved den danske grænse. Det skal afskære folk fra at søge asyl i Danmark, hvis de forinden er rejst igennem et sikkert land som Tyskland.

Det ønske har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke lagt op til at indfri, men dog erklæret sig enig i DF-leder Kristian Thulesen Dahls analyse af, at asylansøgerne "skaber en udfordring, som vi skal have bedre greb om".

/ritzau/