Storbritannien vil hjælpe med at finde kidnappede piger

Det internationale samfund står klar til at hjælpe Nigeria med at finde de over 200 skolepiger, der blev bortført fra deres skole i sidste måned.

Både USA og Storbritannien oplyser, at de står klar til at assistere i eftersøgningen.

- Vi tilbyder praktisk hjælp, siger Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, tirsdag, da han ankom til et møde i Europarådet.

- (Oprørsgruppen, red.) Boko Harams intentioner om at bruge pigerne som krigsbytte er modbydelig. Det er amoralsk, siger han.

Hague oplyser dog ikke, hvilken hjælp Storbritannien præcis vil yde.

Den berygtede oprørsgruppe Boko Haram tog mandag ansvaret for at have kidnappet knap 300 piger. Det lykkedes angiveligt 53 af pigerne at flygte fra deres bortførere, men 223 skolepiger er angiveligt stadig gruppens gidsler.

I en video talte gruppens leder, Abubakar Shekau, direkte til pigernes forældre og sværgede, at han vil sælge skolepigerne.

- Jeg kidnappede jeres piger. Jeg vil sælge dem på markedet, siger han i den 57 minutter lange video.

Også USA vil hjælpe til med at finde de bortførte piger.

- Vi har drøftet med den nigerianske regering, hvad vi kan gøre for at støtte deres forsøg på at finde og befri disse unge kvinder, har Maria Harf, talsperson i det amerikanske udenrigsministerium, tidligere udtalt.

Hun har afvist, at USA vil sende militær støtte til Nigeria, men understregede, at Washington vil assistere "på alle passende måder."

Skolepigerne var i alderen 15 til 18 år og blev angiveligt stuvet sammen i lastbiler, der forsvandt fra delstaten Borno ind i et fjerntliggende område langs grænsen til Cameroun.

Den brutale aktion har chokeret Nigeria, der ellers ofte er skueplads for grusomheder i forbindelse med det stadig mere blodige islamistiske oprør i den nordlige del af landet.

Boko Haram, som betyder "vestlig uddannelse er en synd", har siden 2009 dræbt tusindvis af mennesker. Så sent som i slutningen af februar blev 59 elever dræbt, da gruppen angreb en skole i delstaten Yobe.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip