Sundhedsstyrelse frygter 300.000 smittede om dagen

Skrevet af Nicolai Busekist

13/12/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Omikron-varianten spreder sig med lynets hast, og vil om kort tid være den dominerende variant. Det har fået norske Folkehelseinstituttet til at opdatere deres risikovurdering.

Dagens topnyheder

Situationen bliver fortsat mere alvorlig i Norge. Antallet af smittetilfælde med coronavirus stiger i højt tempo - og det samme gør antallet af indlagte på de norske hospitaler.

Både sygehuse, plejehjem og læger oplever en fortsat større belastning som følge af syge patienter, øget sygefravær blandt sundhedspersonale samt mindre tilgang af vikarer fra udlandet.

Omikron-varianten har fået et godt tag om det norske land, og er i færd med at etablere sig som den dominerende variant i Norge. Det forventes, at det sker inden længe, hvilket vil øge smittespredningen markant.

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemeddelelse.

FHI forventer, at Omikron vil forårsage en bølge af syge, indlæggelse og en betydelig belastning af sundhedsvæsenet allerede i december. Derudover påpeges det, at varianten vil resultere i en betydelig belastning for samfundet, herunder i form af øget sygefravær.

Selv i tilfælde af, at Omikron skulle give mindre alvorlig sygdom hos hver enkelt person, vil den øgede smittespredning alligevel føre til væsentlig flere indlæggelser end på nuværende tidspunkt.

Folkehelseinstituttet estimerer, at Norge kan stå i et scenarie, hvor der om tre uger er mellem 90.000 og 300.000 daglige smittetilfælde samt mellem 50 og 200 daglige indlæggelser, såfremt de iværksatte tiltag ikke kan bremse smittespredningen markant.

I tillæg kan landet rammes af en influenzaepidemi med start i slutningen af ​​december eller i januar, men denne kan dog bremses af de tiltag, der er blevet iværksat.

FHI skriver, at det er et presserende behov at bremse coronapandemien med markante tiltag, da Omikron-variant ellers vil forårsage en ny bølge, som resulterer i en overbelastning af sundhedsvæsenet.

De understreger også, at vaccination mindsker risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, såfremt man smittes med Omikron.

Folkehelseinstituttet appellerer til, at der handles nu, da manglende handling vil resultere i store konsekvenser for samfundet - og ikke blot for sundhedsvæsenet. Et højt sygefravær vil derimod ramme mange sektorer.