Sundhedsstyrelsen melder ud: Vil vaccinere danskere mod abekopper

Skrevet af Nicolai Busekist

24/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at de vil tilbyde en vaccine mod abekopper til danskere, der har i nær kontakt med en smittet.

Dagens topnyheder

Abekopper har spredt sig i Europa i løbet af de seneste dage. Dette har ført til, at virussen, der normalt kun findes i Afrika, hvor smitten stammer fra tæt kontakt til dyr som for eksempel gnavere.

Desuden har det været meget begrænset smittespredning med abekopper uden for Afrika, da sygdommen normalt ikke smitter nemt mellem mennesker. Det er dog et billede, der ser ud til at have ændret sig.

I Danmark er der endnu ikke tale om en stor smittespredning, og sundhedsminister Magnus Heunicke har tidligere udtalt, at man ikke forventer, at der vil forekomme udbredt samfundssmitte her i landet.

"Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen," sagde han mandag.

Til trods for dette, har man i Sundhedsstyrelsen nu truffet en beslutning om, at man vil tilbyde en vaccine til de personer, der har været i nær kontakt med en person, der har været smittet med abekopper.

Denne udmelding kommer fra Sundhedsstyrelsen efter, at det er blevet bekræftet, at der er to danske borgere, der er blevet smittet.

"Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer i nær kontakt med den smittede. Vaccinen skal gives, efter at man er blevet eksponeret for smitten og skal reducere risikoen for et alvorligt forløb," siger Bolette Søborg, overlæge og enhedschef Sundhedsstyrelsen, ifølge Ritzau.

Til formålet vil Sundhedsstyrelsen bruge en vaccine fra det danske firma Bavarian Nordic. Denne vaccine er godkendt til brug mod kopper i Danmark, men ikke til abekopper.

Selvom det forholder sig således, bliver det af Sundhedsstyrelsen vurderet, at den godt vil kunne bruges til dette formål. 

Det har endnu ikke været muligt for Sundhedsstyrelsen at give en konkret udmelding om, hvornår vaccinerne vil komme, hvor mange, der bestilles, og hvornår danskerne kan få vaccinen.