Svensk skovbrand: Italienske fly vil gøre betydelig forskel

Italienske brandslukningsfly, som skal være med til at stoppe en hærgende skovbrand i Sverige, vil kunne tage langt mere fat end det udstyr, som svenskerne selv har rådighed over.

Det vurderer chefen for Nationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Peter Kragh.

- Der er ingen tvivl om, at de her fly vil kunne gøre en betydelig forskel. De er meget effektive, og piloterne er vant til at håndtere omfattende skovbrande, siger han.

Sverige forsøger selv at slukke branden ved hjælp af helikoptere, som kan flytte omkring halvandet ton vand ad gangen. Ét af de italienske fly kan ifølge Peter Kragh indeholde over seks ton vand, og så flyver de hurtigere end helikopterne.

Peter Kragh forklarer, at flyet først skal ud over en sø eller havet, hvor piloten samler vand op ved at åbne en lem i bunden af flyet, hvor vandet kan skovles ind. Derefter flyver han ind over branden og kaster vandet ned.

Flyene er blevet stillet til rådighed af Italien igennem EU's civilbeskyttelsesmekanisme, som er et samarbejdsforum mellem beredskabsmyndighederne i EU-landene.

Medlemslandene kan melde behov ind til en fælles katastrofecentral i Bruxelles, som så forsøger at få de øvrige EU-lande til at stille ressourcer til rådighed.

- Det er den måde, vi udveksler ressourcer på. Og så har de sydeuropæiske lande en del af de her fly, fordi de er vant til at håndtere skovbrande, siger Peter Kragh.

Han fortæller, at vilkårene for brandfolkene i Sverige er ekstremt dårlige, da der er kraftig vind og samtidig over 30 grader. Det betyder, at branden har perfekte betingelser.

Når sådan en brand skal slukkes, skal den afgrænses, før man kan æde sig ind på den, hvilket ifølge Peter Kragh ikke er helt enkelt i denne situation.

- Det kan være ganske svært, for hvis det blæser meget, kan man risikere, at branden blæser over hovedet på én og starter omme bag brandfolkene, som risikerer at blive omringet, siger han.

Branden har allerede krævet sit første dødsoffer, som blev fundet natten til tirsdag ved Västerås i Västmanland. Branden spreder sig over et område på mere end 100 kvadratkilometer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip