Sverige vil omfordele flygtninge til andre EU-lande

Skrevet af admin

04/11/2015

Dagens topnyheder

Presset fra de mange migranter og flygtninge, der er nået til Sverige, får den svenske statsminister, Stefan Löfven, til at anmode EU om hjælp til at omfordele nogle af landets flygtninge.

Anmodningen vil blive sendt torsdag til EU-Kommissionen, således at asylansøgere i Sverige kan omfordeles til andre EU-lande. Det fremgår ikke, hvor mange der er tale om.

- Sverige har længe taget et urimeligt stort ansvar i forhold til andre lande i EU, og nu er vi i en meget anstrengt position.

- Det er på tide, at andre lande nu tager ansvar, og derfor kræver regeringen en omfordeling af flygtninge fra Sverige, siger Stefan Löfven i en skriftlig udtalelse til nyhedsbureauet TT.

Anna Kinberg Batra, leder af Moderaterna, siger, at det er godt, at regeringen nu går videre med sin anmodning.

Det er en del af den aftale om flygtningepolitikken, som blev indgået med Alliancen for omkring to uger siden.

På grund af den vanskelige situation for flygtninge mener regeringen, at Sverige bør blive en del af det fordelingssystem, som EU-landene vedtog tidligere i år.

De fleste skal fordeles fra Grækenland og Italien, men der var også afsat plads til, at Ungarn kunne omfordele et antal. Da Ungarn ikke ønsker et fordelingssystem, kan andre lande søge om aflastning via denne kvote på omkring 54.000.

Sverige har flere gange efterlyst mere solidaritet mellem EU-landene i håndteringen af Europas flygtningekrise. Landet forventer at modtage mellem 140.000 og 190.000 flygtninge i år.

Omkostningerne ventes derfor at stige med op til 29 milliarder svenske kroner alene i år.

Sverige er medlem af EU, og anmodningen må forventes at blive bragt på banen, når de 28 stats- og regeringsledere holder et nyt uformelt EU-topmøde om flygtningekrisen torsdag i næste uge på Malta.

Først indgik de lande, som er med i EU's fælles flygtningepolitik, en aftale om fordeling af 40.000 flygtninge, der var kommet til Grækenland og Italien.

I september indgik landene så en aftale om fordeling af yderligere 120.000 asylansøgere i de EU-lande, som er "direkte berørt" af flygtningekrisen.

EU's præsident, Donald Tusk, lover sin støtte til det svenske nødråb. Han siger, at de få reaktioner på nødråb hidtil ikke er udtryk for manglende vilje hos visse EU-lande, men et udtryk for, at de er blevet taget på sengen.

/ritzau/TT