Sygeplejer i USA er smittet af ebola

En sygeplejer, som har behandlet den ebolapatient, der døde onsdag i Texas, er testet positiv for ebola.

Vedkommende er den anden person, der er blevet diagnosticeret med sygdommen på amerikansk jord, oplyser sygehuset Texas Health Presbyterian i en erklæring søndag.

Et brud på sikkerhedsregulativet er årsagen til, at sygeplejeren er blevet smittet, siger doktor Thomas Frieden, der er chef for de amerikanske Centre for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse til tv-kanalen CNN's program "Face the Nation" søndag.

Mens sygehuset ikke er kommet nærmere ind på, hvem den smittede er, så oplyser CNN, at der skal være tale om en kvindelig sygeplejer, skriver nyhedsbureauet dpa.

Sygeplejeren havde let forhøjet temperatur fredag aften, hvorefter vedkommende blev isoleret med henblik på at få taget prøver, hedder det videre i erklæringen.

Lørdag aften viste prøverne, at den pågældende er smittet med ebola.

- Vi vidste, at en ny sag kunne være en realitet, og vi har forberedt os på muligheden. Vi styrker holdet i Dallas og arbejder målrettet på at undgå yderligere spredning af virus, siger doktor Davis Lakey, der er chef for sundhedsmyndighederne.

Sygeplejeren er smittet på Texas Health Presbyterian Hospital, hvor Thomas Eric Duncan fra Liberia blev behandlet.

Duncan var blevet smittet i hjemlandet, men rejste til USA, inden sygdommen brød ud. I slutningen af september blev eboladiagnosen stillet. Han døde af sygdommen onsdag.

Europa har et parallelt tilfælde i den smittede spanske sygeplejerske Teresa Romero, som menes at være blevet smittet, da hun behandlede en hjemvendt spansk missionær.

Romero menes at være den første, der blev smittet uden for Vestafrika under det aktuelle udbrud af ebola.

I et forsøg på at dæmme op for yderligere smitte har USA og Storbritannien i weekenden indført screeninger af flypassagerer, der kommer med fly fra Vestafrika. Det samme har Israel som det tredje land.

Ebolaudbruddet i Vestafrika begyndte for knap et års tid siden, og har siden foråret taget epidemisk fart. Over 4000 smittede er døde ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO's seneste statistik.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip