Syriske fredsforhandlinger går ind i runde to

Skrevet af admin

10/02/2014

Dagens topnyheder

10 dage efter at den første runde af fredsforhandlinger endte, mødes repræsentanter fra den syriske regering og de syriske oprørere til nye fredsforhandlinger i Geneve.

Den første runde af forhandlinger sluttede uden nogen konkret aftale på den næsten tre år lange borgerkrig, der har dræbt mere end 136.000 mennesker.

Den syriske regerings delegation ankom til Geneve søndag eftermiddag med udenrigsminister Walid al-Moualem i spidsen. Han skal mødes med FN-mægleren Lakhdar Brahimi mandag aften klokken syv.

Brahimi var ved afslutningen af første runde i fredsforhandlingen positiv over for næste runde.

- Jeg synes, der er visse elementer, der kan repræsentere en begyndelse, en grund at stå på. Udviklingen er helt klart meget langsom, men parterne har involveret sig på en acceptabel måde, sagde Brahimi 31. januar.

Den syriske regering så knap så positivt på anden runde. Informationsminister Omran al-Zohbi proklamerede 31. januar, at den syriske delegation heller ikke vil give nogen indrømmelser i anden runde af fredsforhandlingerne.

Alt tyder også på, at regeringen og oprørerne fortsat er meget langt fra hinanden.

Præsident Bashar al-Assad insisterer på at fokusere på at bekæmpe "terroristerne", som styret kalder oprørerne, mens oprørerne kræver præsidentens afgang.

Fredsforhandlingerne genoptages efter tre dages våbenhvile, hvor nødhjælp er blevet fragtet ind i den belejrede by Homs - og civile er blevet evakueret derfra.

Men selvom det søndag lykkedes internationale hjælpeorganisationer at evakuere flere hundrede civile syrere ud af byen og samtidig aflevere mad, medicin og anden hjælp, foregik det ikke under total våbenhvile.

Lørdag blev en konvoj fra Røde Kors' muslimske søsterorganisation, Røde Halvmåne, angrebet med mortergranater, og fire hjælpearbejdere blev såret.

Søndag ramte et nyt angreb en FN-konvoj med nødhjælp, og flere civile syrere meldes dræbt under evakueringen.

Regeringen og oprørerne beskylder begge den modsatte part for at stå bag angrebene, mens flere FN-ansatte ifølge avisen The Wall Street Journal har udtalt, at det var regeringsstyrkerne, der stod bag.

/ritzau/AFP