Tænketank: Uklædeligt at sløre sandhed i Tibet-sag

Skrevet af admin

02/10/2015

Dagens topnyheder

- Det er endnu en styrkelse af de allerede stærke indicier på, at politiet agerede ud fra en central ordre, lige som det er et tegn på, at politiet uretmæssigt har grebet ind i ytrings- og forsamlingsfriheden.

Det skriver direktør Jacob Mchangama i den juridiske tænketank Justitia i en mail til Ritzau.

Udmeldingen kommer efter, at justitsminister Søren Pind (V) på et pressemøde fredag fortæller, at han nedsætter en undersøgelseskommission, der skal kortlægge, hvad der er op og ned i den såkaldte Tibet-sag.

Tilbage i 2012 gav ledere i Københavns Politi ordre til, at tibetanske demonstranter med tibetanske flag skulle fjernes under et kinesisk statsbesøg.

Det viser dokumenter, der først er blevet fundet tre år efter, og som dermed strider imod de forklaringer, som Københavns Politi tidligere har givet til justitsministeriet og dermed også Folketinget.

- De nye oplysninger i Tibet-sagen er tankevækkende, skriver direktøren.

- At det nu er kommet frem, at der forud for det kinesiske statsbesøg forelå en operationsbefaling, hvoraf det blandt andet fremgår, at demonstranter ikke skal kunne ses fra præsident Hu Jintaos kortege, og at kineserne "ikke må tabe ansigt".

Jacob Mchangama mener derfor, at det er positivt, at justitsministeren endelig går ind i sagen og nedsætter en undersøgelseskommission, som skal "vende hver en sten."

- Det gælder også, selvom pilen måtte pege op ad og i retning af, at andre myndigheder og politikere har været involveret. Det klæder en retsstat dårligt, hvis der lægges mere røgslør over sandheden, siger han.

- Selvom det er positivt, at der nu gøres noget i den langstrakte sag for at komme til bunds, er det skræmmende, at myndigheder og politiet - med så stærke indicier på uordentligt trav - har holdt offentligheden og politikere hen i uvidenhed med tilsyneladende urigtige informationer i så lang tid.

/ritzau/