Tænketank: Vælgere løber fra politikere i flygtningesag

Skrevet af admin

14/09/2015

Dagens topnyheder

Mens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har fuld opbakning blandt de store partier på Christiansborg, når hun mandag vil meddele EU, at Danmark ikke har tænkt sig at tage en eneste af de 160.000 flygtninge, EU-Kommissionen vil have fordelt, så ser befolkningen tilsyneladende anderledes på det.

I en meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, svarer 78 procent ja til, at Danmark bør gå med, hvis EU-landene kan blive enige om at samarbejde om at fordele flygtningene imellem sig.

Det tyder på, at vælgerne har flyttet sig det seneste år, mens partierne tager bestik af "fortidens politik", vurderer Bjarke Møller, direktør i Tænketanken Europa.

- Partierne er som en supertanker, der har lagt en kurs og ikke ønsker at ændre den. Men vælgerne har set, at det ikke går mere, siger han.

Bjarke Møller betegner det som et "holdningsskred" i befolkningen, og han henviser til, at andre meningsmålinger har vist samme retning, uanset om spørgsmålene har været formuleret lidt anderledes.

Han vurderer, at det blandt andet er den forestående afstemning om retsforbeholdet, der får Venstre og Socialdemokraterne til at sky en fælles europæisk fordeling.

- Den folkeafstemning skal overstås, de vil ikke have støj på linjen, siger Bjarke Møller.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, fastslår, at partiet står fast på, at Danmark ikke skal med i nogen europæisk fordeling af flygtninge.

- Der har været lavet en række målinger af den karakter, og de har næsten alle sammen vist en tendens i den retning, siger han.

- Jeg tror ikke på, at man skal lave politik ud fra meningsmålinger, men ud fra hvad man selv mener som parti.

Hos Dansk Folkeparti ser udlændingeordfører Martin Henriksen målingen som et tegn på, at danskerne vender sig mod Europa, fordi Christiansborg har svigtet.

Men han mener ikke, at der er grund til at justere den politiske kurs. I stedet ser han en forklaringsopgave foran sig.

- Vi har en opgave i at forklare folk, at hvis først vi lader EU styre det her, er løbet kørt.

- Det kan være, at EU det ene år giver os en kvote, der er til at håndtere, men året efter giver os en kvote, der vil få det danske asylsystem til at bryde sammen, siger Martin Henriksen.

/ritzau/