Thorning ærgrer sig over Ukraines afvisning

Skrevet af admin

28/11/2013

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) erkender torsdag på vej til topmøde med de øvrige EU-lande og EU's seks østlige partnere, at det tegner mindre muntert.

- Vi kommer ikke uden om, at det er skuffende. Det er rigtig ærgerligt for EU. Det er også ærgerligt for Ukraine.

- Det er ikke den mest positive stund i det østlige partnerskab, siger Thorning i telefonen til Ritzau, mens hun venter på en forsinket flyafgang fra København til Litauens hovedstad, Vilnius.

Det dæmpede humør skyldes, at det største af partnerlandene, Ukraine, ikke ser ud til at være klar til at underskrive en stort anlagt og ellers færdigforhandlet aftale om styrket samarbejde med EU.

Det skulle efter planen være sket fredag.

Men Ukraines regering meddelte i sidste uge, at den sætter forberedelserne på pause.

Det skete umiddelbart efter, at Ukraines parlament havde forkastet en lov, der skulle have gjort det muligt for den fængslede oppositionsleder, Julia Timosjenko, at rejse til lægebehandling i Tyskland.

Loven sigtede mod at opfylde et af tre krav fra EU. Landets præsident og premierminister har siden gjort det klart, at der ikke fulgte nok penge med EU-aftalen, og at de har brug for mere tid til at få afklaret ting i forhold til Rusland.

Thorning mener ikke, at EU vil lægge for meget i Ukraines krav om flere penge. Hun erkender, at håbet om at underskrive med Ukraine på topmødet nok er ude. Men hun holder dog døren åben.

- Jeg vil absolut ikke udelukke noget. Selvfølgelig skal man prøve. Vi er der jo også for at prøve, siger Thorning og henviser til, at de sidste dages demonstrationer og folkelige pres i Ukraine gør indtryk.

Statsministeren køber ikke idéen om, at det handler om et koldkrigsopgør mellem EU og Rusland om, hvilken blok der vinder Ukraine.

- Det er vigtigt at forstå, at det aldrig har handlet om magtpolitik fra EU's side, siger statsministeren og understreger, at den færdigforhandlede aftale ikke bare vil være til gavn for EU og Ukraine, men også for Rusland.

/ritzau/