Thorning afviser oprustning mod Rusland

Skrevet af admin

28/08/2014

Mest læste i dag

Ukraine udsendte torsdag en appel om "militær hjælp i stort omfang fra EU" efter rapporter om, at russiske soldater er trængt ind i Ukraine.

Appellen fra Ukraine kommer blot en uge før, at Nato-landene mødes i Wales til et topmøde, som af iagttagere bliver betegnet som det måske vigtigste siden den kolde krig. Nu skal Nato-landene demonstrere deres vilje til at stå sammen over for Rusland.

Et helt centralt spørgsmål bliver, om landene vil indfri alliancens ønske om at skrue op for forsvarsbudgetterne.

Efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag formiddag - kort før rapporterne om de russiske troppebevægelser i Ukraine - fastslog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) dog, at den danske position er klar: Danmark ønsker ikke at bruge flere penge på forsvaret.

- For det første er Danmark et af de lande, som bidrager rigtig meget til Nato-strukturen, og vi ligger på linje med USA, når det gælder, hvor dygtige vi er til at stille kapaciteter til rådighed.

- Derfor er vi er optaget af, at Nato-diskussionen ikke kun kommer til at handle om, hvor mange penge landene bruger på deres forsvar, men også hvor meget konkret værdi Nato får for pengene.

- Det er vores udgangspunkt forud for forhandlingerne, og det ser ud til, at vi også får opbakning til det, siger Helle Thorning-Schmidt.

Nato-landene har fastsat en målsætning om at bruge to procent af deres BNP på forsvaret. Men det er under en håndfuld af alliancens 28 medlemslande, som indfrier det mål, og Danmark er ikke i blandt dem.

Ifølge en opgørelse i Financial Times er de europæiske landes samlede forbrug på forsvaret tværtimod faldet med knap 300 milliarder kroner siden 2008.

Fra russisk side vil man holde skarpt øje med udfaldet af Nato-topmødet, siger Michael Clarke, der er direktør for den London-baserede tænketank Royal United Services Institute til Financial Times:

- Beslutningerne på topmødet har stor betydning for, hvordan Rusland opfatter situationen. De ser vestlige politikere som svage, lette at manipulere og nogle man kan udmanøvrere med behændige beslutninger, siger Michael Clarke.

Han vil betegne topmødet som en "historisk fiasko", hvis det ikke sætter en stopper for de faldende forsvarsbudgetter.

Thorning afviser dog, at Nato-landene mangler et troværdigt svar på den russiske fremfærd:

- Vi har leveret et troværdigt svar til Rusland, og Danmark har bestemt ikke noget at skamme sig over i den henseende. Danmark har bidraget til Baltic Air Policing, vi bidrager også på andre måder i denne situation. Vi har et forsvarsforlig, og det overholder vi, siger Thorning.

/ritzau/