Thorning efter topmøde: Bevisbyrden ligger hos Rusland

Skrevet af admin

12/02/2015

Mest læste i dag

EU's 28 stats- og regeringschefer står samlet i deres kurs over for Rusland. Men de er klar til at lægge pres på russerne igen, hvis de ikke leverer varen, nu da en ny køreplan for fred i det østlige Ukraine skal føres ud i livet.

Det fortæller statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag aften efter et seks timer langt EU-topmøde i Bruxelles.

Her gjorde den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, rede for, hvordan de nåede frem til fredsplanen under deres langvarige forhandlinger med den russiske og den ukrainske præsident i Minsk.

- Generelt er der meget stor opbakning til det arbejde, som vores kolleger har gjort. De har gjort, hvad de kunne for at finde en løsning.

- Der skal ikke herske tvivl om, at den nye aftale har skabt håb om, at der kan ske en forbedring af situationen, siger Thorning på et pressemøde.

- Men en køreplan er ikke nok i sig selv. Ord skal omsættes til konkret handling. I lokalet er der naturligvis en bitter erfaring, der gør, at man ikke tør tro på det, før at man ser det konkret, siger hun.

Med andre ord: EU-lederne vil se køreplanen ført ud i livet.

- Der er ingen tvivl om, at bevisbyrden for det ligger hos Rusland. Det er Rusland, som skal vise, at man denne gang mener tingene alvorligt og ønsker at arbejde for fred.

Derfor er stats- og regeringscheferne spændte på at se, om den våbenhvile, der skal træde i kraft i separatist-højborgene omkring Donetsk og Lugansk ved midnat natten til søndag, også kommer til at virke.

- Vores hovedbekymring er, at der har været 16-17 timers forhandlinger, og nu må man se, om man deler opfattelsen af, hvad man er blevet enig om, siger Thorning.

Og uanset våbenhvilen havner 19 russiske personer og ni organisationer, heriblandt også militære enheder, mandag på EU's sanktionsliste.

- De sanktioner, der sættes i værk på mandag, står ved magt, siger statsministeren om den nye sanktionsrunde, som EU's udenrigsministre vedtog tidligere på ugen.

Hun forklarer, at sanktionerne er et svar på de nylige separatistangreb i den østukrainske havneby Marjupol. På den anden side er EU også klar til at løsne på sanktionsskruen og komme Rusland i møde, hvis der sker betydelige fremskridt i det østlige Ukraine.

/ritzau/