Den hårde kritik fra blandt andre tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) om salget af dele af Dong til investeringsbanken Goldman Sachs preller af på den nuværende socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning-Schmidt.
For kritikerne har ikke været inde over den egentlige salgsproces og kender derfor ikke til prissætningen, som blandt andre Nyrup mener, er alt for lav.
- Man skal huske på, at når man sidder i de konkrete forhandlinger, så er man tættere på, end hvis man ikke sidder i konkrete forhandlinger, siger statsministeren.
Nyrup mener, at man bør vente et par år med at sælge aktierne, som så vil være mindst det dobbelte værd. Nyrup mener desuden, at staten giver alt for lukrative vilkår og vetoret til køberen.
Goldman Sachs står til at overtage 19 procent af Dongs aktier sammen med pensionsselskaberne ATP og PFA. Og de gav det bedste bud, understreger både Thorning og finansminister Bjarne Corydon (S).
Salget sker, fordi Dong har brug for en kapitalindsprøjtning, og den risiko, der er forbundet med investeringen, har regeringen ikke lyst til at give videre til skatteyderne, ved at staten leverer Dong de ønskede midler.
Goldman Sachs er kendt for sin risikovillighed og berygtet for sin rolle under finanskrisen, hvor man med den ene hånd tilbød højrisikolån til boligkøbere, samtidig med at man med den anden hånd spekulerede i, at boligmarkedet ville kollapse.
Blandt kritikerne er Goldman Sachs kendt som et selskab, der sætter profit over etik, og en del af den igangværende kritik, fra eksempelvis den socialdemokratiske borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, går på, at Dong-ejerskabet bliver placeret i skattely.
Men også den diskussion preller af på Thorning. Hun understreger, at det er vigtigt at have en diskussion af skattely, men at placeringen af skurkeroller under finanskrisen ikke skal tages ind i diskussionen af salget af Dong.
- Vi går selvfølgelig ud fra, at de investorer, der er, følger skattereglerne.
- Vi har kigget efter en investor, og så skal man jo igen spørge sig selv, om det kun må være en dansk investor, eller det også må være en fra udlandet.
- Og der mener vi, at det er vores ansvar på vegne af Danmark og de danske skatteborgere at tage det bedste tilbud, siger Thorning.
Spørgsmål: Så regeringen har ikke noget problem med, at det vil være til et selskab, som benytter sig af skattely.
- Jeg tror ikke, at vi kommer det nærmere, siger Thorning.
/ritzau/