Thorning om Nato: Danmark leverer på niveau med USA

Skrevet af admin

04/09/2014

Dagens topnyheder

Det er et faktum, at Danmark halter betydeligt efter på forsvarsbudgettet i forhold til Natos ønsker.

Men, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), når det drejer sig om hurtigt at stille kapacitet til rådighed og bidrage effektivt ved behov, er Danmark helt i top i forsvarssamarbejdet.

Det er den politiske linje, som den danske regering vil fremføre under Nato-topmødet i Wales, hvor statsministeren sammen med forsvarsministeren og udenrigsministeren møder kollegerne i alliancen.

- Danmark er et af de lande, der leverer mest.

- Vi ligger på højde med amerikanerne, og på den måde opfatter vi også Danmark som et stærkt, et aktivt og meget solidarisk Nato-land, og det får vi også mulighed for at understrege på dette meget vigtige møde, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren peger specielt på danske bidrag til missionerne i Afghanistan, Libyen og Baltikum.

Nato ønsker, at medlemslandene bruger mindst to procent af BNP på forsvar. Danmark ligger aktuelt på 1,4 procent og falder til 1,2 procent i 2017.

Til sammenligning ligger USA på over fire procent, og den amerikanske andel af Natos samlede budget udgør omkring 75 procent.

- I Nato er man godt klar over, at vi i Danmark har et forsvarsforlig, som alle selvfølgelig overholder. Men vi er helt med på, at der skal være en bedre byrdefordeling, siger statsministeren.

Helle Thorning-Schmidt er godt tilfreds med den tekst, man ser ud til at blive enige om. Den er dog stadig ikke forhandlet færdig.

- Vi er meget tilfredse med, at man ud over at tale om, hvor mange penge man bruger i forsvarsbudgettet, også er optaget af, om man rent faktisk har de rette kapaciteter og kan levere, når det gælder.

Den aktuelle byrdefordeling, hvor USA leverer tre fjerdedele af forsvaret, er uholdbar, mener seniorforsker Michal Baranowski fra tænketanken German Marshall Fund.

- På et tidspunkt spørger amerikanerne sig selv, hvorfor de skal betale for forsvaret af Europa, for europæerne ser ud til at have et godt liv og klare sig godt. De må selv finde pengene til at gøre det.

- Men det er helt afgørende for et effektivt forsvar i Europa, at man har amerikanerne med, siger Baranowski, som mener, at europæerne ikke kan løfte denne opgave alene.

/ritzau/