Thornings skæbne i EU-kabale udskudt

Skrevet af admin

25/06/2014

Dagens topnyheder

De seneste ugers spekulation om, hvorvidt den danske statsminister - trods hendes egne gentagne afvisninger - skulle være i spil til en toppost i EU, ser ud til at kunne fortsætte mindst et par uger endnu.

Dagen før Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige EU stats- og regeringschefer samles til to dages topmøde i Bruxelles, står det ifølge flere diplomatiske kilder klart, at EU-præsident Herman Van Rompuy ikke er til sinds at få sat navn på sin egen efterfølger i denne omgang.

Van Rompuy går alene efter at få sat punktum i den mest politisk besværlige sag om, hvem der til efteråret skal være ny kommissionsformand efter portugiseren José Manuel Barroso.

Alt tyder ifølge diplomater i Bruxelles og flere andre EU-hovedstæder på, at 26 af 28 medlemslande nu støtter Luxembourgs tidligere premierminister Jean-Claude Juncker. Også selv om indædt britisk modstand mod Juncker formentlig vil betyde, at topmødet for første gang i sin historie skal ud i en egentlig afstemning.

- Vi regner med, at Junckers nominering opnår et meget stort, et overvældende flertal i rådet, siger en tysk regeringskilde.

Ud over den britiske premierminister, David Cameron, ventes også Ungarns Viktor Orbán at stemme imod.

Der er stadig en teoretisk mulighed for, at lederne på deres møde fredag kan vælge også at sætte navn på, hvem de vil have som ny udenrigschef og EU-præsident.

Men Van Rompuy ønsker ifølge Ritzaus oplysninger at holde udnævnelserne adskilt, fordi kun kommissionsformanden skal igennem en særskilt godkendelse i EU-Parlamentet, og fordi en pakkeløsning med flere navne vil give større risiko for, at der kan gå kludder i hele pakken.

Der bliver med stor sandsynlighed brug for et ekstra EU-topmøde allerede i løbet af få uger til i hvert fald at få nomineret medlemslandenes kandidat til udenrigschef. Der kan måske også ansættes en ny EU-præsident - selv om Van Rompuys mandat først udløber 30. november.

Den udbredte forventning i Bruxelles er, at et ekstra topmøde kan holdes umiddelbart efter, at parlamentet den 16. juli har godkendt den nye kommissionsformand.

/ritzau/