Thule-basen: Udenrigsministeriet afviste at hjælpe USA

Skrevet af admin

25/02/2015

Mest læste i dag

Det danske Udenrigsministerium afviste at hjælpe USA med at vurdere, om et skuffeselskab var på vej til at overtage milliardkontrakten i Grønland. Det afslører nye dokumenter i sagen om Thule-udbuddet, skriver Finans.

Tre måneder inden, at det amerikansk ejede skuffeselskab Exelis Services A/S den 31. oktober 2014 vandt servicekontrakten på Thule-basen, henvendte det amerikanske luftvåben sig til Udenrigsministeriet.

Formålet var at få svar på, om de fire godkendte udbydere kunne opfattes som et datterselskab af et udenlandsk firma.

Svaret fra Udenrigsministeriet i en mail, som Finans har fået aktindsigt i, lød, "at vi simpelthen ikke har den nødvendige viden om erhvervsforhold her i kontoret til at have en kvalificeret mening om, hvorvidt disse firmaer kan eller ikke kan opfattes som datterselskaber af udenlandske firmaer."

Herefter henviste ministeriet amerikanerne til Erhvervsstyrelsen.

Professor i selskabsret på CBS, Søren Friis Hansen, mener, at ministeriet har fralagt sig sit ansvar.

- Amerikanerne beder om hjælp til at verificere, om der er tale om danske virksomheder. Det er kun den danske regering, der kan fortælle, om virksomhederne overholder dansk ret, siger Søren Friis Hansen til Finans.

Både Danmark, Grønland og USA forhandlede gennem ca. otte måneder i 2013 for at sikre, at kontakten på vedligehold af Thule-basen gik til enten et dansk eller grønlandsk firma, som forsvarsaftaler tilbage fra 1950’erne forskriver.

Ifølge Finans godkendte Udenrigsministeriet udbuddets ordlyd, hvori det stod klart, at kontrakten ikke må gå til et selskab registreret som et datterselskab af en udenlandsk virksomhed.

Det kan man ikke ifølge dansk selskabslov, hvilket Exelis Services A/S, der er ejet af den amerikanske forsvarsvirksomhed Vectus, udnyttede.

- Udenrigsministeriet er klar over, at man skulle have spurgt Erhvervsstyrelsen. Hvorfor gjorde ministeriet ikke det, før kriterierne blev lagt fast? Det er lidt sent, at de bliver opmærksomme på, at de ikke ved noget om det, siger Søren Friis Hansen.

/ritzau/