Thulesen om DF i en ny regering: SF er et skrækeksempel

Skrevet af admin

06/08/2014

Mest læste i dag

Analysen fra partiformand Kristian Thulesen Dahl er klar forud for det kommende folketingsvalg: Der er størst indflydelse at hente, hvis Dansk Folkeparti står uden for en eventuel ny borgerlig regering.

Og det rokker Dansk Folkepartis meningsmålinger på mere end 20 procent ikke ved.

På Dansk Folkepartis sommergruppemøde måtte Thulesen Dahl svare på stribevis af spørgsmål om, hvordan man kan være et af Folketingets absolut største partier i meningsmålingerne og alligevel afvise at tage ansvar i en eventuel ny regering.

Kristian Thulesen Dahl mener dog ikke, at vælgerne vil have svært ved at forstå Dansk Folkepartis standpunkt:

- Jeg er overbevist om, at vælgerne godt kan se, at vi skal prioritere den politiske indflydelse. Vælgerne stemmer på Dansk Folkeparti på grund af den politik, vi har. Og når man skal se på, om vi lykkes som parti, så skal man se på, om vi får omsat vores mandater til indflydelse, siger han.

Kristian Thulesen Dahl har præsenteret fire krav, der skal opfyldes, hvis DF skal i regering. De fire punkter er en offentlig vækst på 0,8 procent, fastholdelse af EU-forbeholdene, stramning af udlændingereglerne og en grænsekontrol.

DF's leder tror dog ikke på, at Venstre vil gå med på at skrive det ind i et nyt regeringsgrundlag. Derfor er det bedre at stå uden for en ny regering og kæmpe derfra, mener han.

- Andre partier er kommet i problemer, fordi det har været svært at se, hvad de har fået ud af deres mandater, siger Kristian Thulesen Dahl, der ser SF som et skrækeksempel.

- Den erfaring, vi har fra SF's deltagelse i regering, viser meget tydeligt, hvad man skal passe på med. De sagde ja til et regeringsgrundlag, som betød, at de efterfølgende ikke kunne føre deres egen politik, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han sammenligner SF's situation med at være en "marionet", der reelt fører andre partiers politik.

Spørgsmål: Handler det ikke om, at I ikke ønsker at sidde i regering, fordi det kræver, at man træffer upopulære beslutninger?

- Vi vil meget gerne tage del i ansvaret, og under den tidligere regering var vi også med i aftaler, som ikke var lige populære. Min oplevelse har været, at vi skulle stå lige så meget til ansvar som de partier, der sad i regering. Og sådan skal det også være.

Dansk Folkeparti var blandt andet med i aftalerne om at halvere dagpengeperioden i 2010 og forringe adgangen til efterløn i 2011.

/ritzau/