Tidligere præsident raser: Trofæjægere har dræbt én af verdens sidste

Skrevet af Mathias Madsen

27/04/2022
Foto: Facebook / Seretse Khama Ian Khama
Foto: Facebook / Seretse Khama Ian Khama
I Afrika lever der en ekstrem sjælden elefantart, som har ét helt særligt kendetegn.

Dagens topnyheder

På den afrikanske savanne kan man være ekstremt heldig at se en 'Big Tusker', som er en helt særlig form for afrikansk elefant, der har enormt store stødtænder. 

Arten har stødtænder, som ofte vejer mere end 50 kilo hver, og som er så store, at de skraber hen over jorden.

Udover at være et flot og usædvanligt syn, så gør elefanternes enorme stødtænder desværre også, at de er et eftertragtet bytte for krybskytter og trogæjægere.

Det skyldes tildels, at stødtænderne er flotte, men ifølge beskyttelsesprogrammet tsavotrust skyldes det også, at ét kilo stødtand kan sælges for mere end 5.000 kroner pr kilo flere steder i Asien, hvilket naturligvis gør, at en 'Big tusker' er vanvittigt mange penge værd. 

Flere steder i Afrika er det heldigvis ulovligt at jage den truede art, og der findes også reservater, som arbejder med at beskytte de store dyr, men det sker desværre alligevel, at trofæjægere og krybskytter får fingrene i dem. 

Netop det er forleden sket i det afrikanske land Botswana, hvor landets tidligere præsident, Ian Khama, har delt et vredt opslag på de sociale medier. 

Khama var præsident i landet fra 2008 til 2018 og i løbet af den periode, gjorde han trofæ- og storvildtjagt ulovligt for at beskytte landets mange dyrearter, som lokker tusindvis af turister til hvert eneste år. 

Der gik dog ikke mere end ét år, før den nye præsident gjorde trofæjagt lovligt igen i 2019, og det betyder, at trofæjægere helt lovligt kan skyde og dræbe blandt andre 'Big Tuskers' bare for at få fat i deres stødtænder, og det er netop, hvad der for nyligt ifølge One Green Planet skete. 

Der menes at være omkring 25 'Big Tuskers' tilbage i verden, men det antal er altså nu nede på 24, fordi en trofæjæger har nedlagt én i Botswana og delt et billede af det, hvilket har fået Khama til tasterne.

Foto: Facebook / Seretse Khama Ian Khama

"Dette var én af de største [...] 'Tuskers' i landet. En elefant som turoperatører konstant forsøgte at vise til turister som en ikonisk attraktion. Nu er den død," har han skrevet i et opslag, som fortsætter:

"Hvordan hjælper dét, at han er død, på vores nedadgående turisme, som skyldes dårlig politik? Vores turisme er baseret på det vilde dyreliv. Intet vildt dyreliv betyder ingen turisme, ingen turister ingen jobs og ingen indtægt. Inkompetent og dårligt lederskab har næsten udslettet næsehornspopulationen og nu det her!"

En stor del af Botswanas økonomi kommer fra turisme, som har været stigende i mange år, men er begyndt at dale. Det skyldes måske, at dyrearter uddør, da nationalparkerne og safari er landets helt store turistattraktioner. 

Indtil 2014, hvor storvildtjagt blev gjort ulovligt, var det også et populært turismemål, og det er igen i 2019 blevet gjort lovligt. 

I Botswana kan man finde stort set alle de ikoniske afrikanske dyr såsom elefanter, løver, flamingoer, hyæner, gnuer, næsehorn, antiloper, zebraer og flodheste.