Tørke-alarm: Panik i Europa

Skrevet af Mathias Busekist

01/04/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Europa var sidste år ramt af den værste tørke i mindst 200 år.

Dagens topnyheder

Sidste år led Europas største floder under voldsomme hedebølger, hvilket betød, at vandstanden flere steder var så faretruende, at floderne næsten var udtørret.

Og tørken, som sidste år var over Europa, var den værste tørke i mindst 200 år. Og nu, i den kommende sommer, kan det ske igen.

Det skriver Ekstra Bladet.

Slemt står det allerede til ved den velbesøgte sø Montbel, som efter den tørreste vinter i seks årtier, allerede har en faretruende lav vandstand.

I hele søens levetid har situationen aldrig været så alvorlig før, hvilket er triste nyheder for især de landmænd, der er afhængige af søen for at kunne vande deres marker.

Det betyder, at hele deres levebrød afhænger af søen. Derudover vil der være tale om en særdeles hård sommer for regionen, hvor 400 kommuner er afhængige af vand fra søen.

På denne tid af året skulle regn og smeltet sne ellers have fyldt vandreservoiret, men i stedet fyldes det af grundstødte skibe.

Problemet i Montbel står ikke alene. Problemet med udtørrede floder og søer i Europa vil nemlig kun blive værre.

Ifølge Ekstra Bladet, som tidligere har været i kontakt med Kaas, professor og videnskabelig leder af Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) ved DMI, vil vi i de kommende år opleve samme fænomen igen.

"Man må forvente, at det kommer til at ske hyppigere. Det er klart, at det ene år er anderledes end det andet. Næste år kan vi få et vådt år, og så taler ingen om udtørrede floder, men pludselig kommer det igen, og så bliver det mere hyppigt."

Årsagen til fænomenet skal findes i klimaforandringer.

"Det skyldes, at der er fordampet mere vand, end der er regnet ned, og derfor er der mindre vand i floderne. Det, vi kalder vandindholdet i jorden, er reduceret, dels på grund af varmen og dels på grund af ændrede nedbørsmønstre. Men især på grund af varmen, for den gør jo også, at fordampningen går hurtigere," siger han til Ekstra Bladet.