Topøkonomer ønsker nyt reformspor

Skrevet af admin

28/07/2016

Dagens topnyheder

Flere førende økonomer anbefaler politikerne på Christians­borg at slå ind på en ny reformpolitisk kurs med et bredere sigte end de senere års fokus på et større arbejdsudbud.

Det skriver Berlingske.

Økonomiprofessor og tidligere økonomisk vismand Nina Smith taler for det, hun i en kronik i Berlingske torsdag kalder "andengenerations reformer".

- Jeg synes efterhånden, at det der med at tro, at vi kan få mange flere ud i arbejdsstyrken ved at bruge tiden på at tale kontanthjælp og integration og få syge til at arbejde og sådan - det bliver for småt, skriver hun i kronikken.

I stedet bør doktrinen for fremtidens reformer være en anden, mener hun.

Den offentlige sektor skal blive mere effektiv, uddannelserne skal styrkes og målrettes arbejdspladser, der skaber vækst, og Danmark skal blive et mere gunstigt land for iværksættere.

Hun får støtte fra blandt andre Torben M. Andersen, økonomiprofessor og tidligere overvismand. Han peger også på uddannelsesområdet som et af de vigtigste områder at forbedre.

Philipp Schrøder, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, mener også, at potentialet ved arbejdsmarkedsreformer er ved at være udtømt.

- Man kan prøve at få dovne Robert i arbejde også, men det nytter ikke ret meget for økonomien. Helt grundlæggende er det rigtigt, at de skandinaviske lande - af forskellige grunde - måske er kørt for langt ud ad sporet med arbejdsmarkedsreformer, siger han til Berlingske.

Regeringspartiet Venstre er uenig med økonomerne. Det vil ifølge finansordfører Jacob Jensen være forkert at se bort fra arbejdsudbuddet, når næsten 800.000 mennesker i den erhvervsaktive alder står uden for arbejdsmarkedet.

- Det ville være en falliterklæring, hvis vi bare smider håndklædet i ringen og siger, at nu er der ikke rigtig mere at komme efter på det område, siger Jacob Jensen til Berlingske.

Han bakkes op af cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos.

- Dansk økonomi har brug for reformer, der både øger beskæftigelsen og produktiviteten. Men det vil være en kæmpe fejl at stoppe med reformer, der øger beskæftigelsen, siger han.

/ritzau/