Toppolitikere: Folketinget bør have færre medlemmer

Skrevet af admin

26/04/2014

Dagens topnyheder

Folketinget bør reformeres, for 179 medlemmer er for mange i forhold til mængden af arbejde. Sådan lyder meldingen fra en række politikere ifølge Berlingske.

Venstres Bertel Haarder mener, at 149 folketingsmedlemmer "er rigeligt".

- Begrundelsen er, at der er færre opgaver at tage sig af for Folketingets medlemmer. EU har taget godt og vel 10 procent af lovgivningen. Det kommunale selvstyre har taget 10 procent af lovgivningen. Det institutionelle selvstyre med bestyrelser, stærke ledelser og taxameterprincipper har også taget 10 procent af Folketingets indflydelse, siger Bertel Haarder til Berlingske.

Han mener, at det er et problem for mange politikere, at de har fået mindre og mindre at blande sig i.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, støtter op omkring idéen, og det samme gør Dansk Folkepartis tidligere partiformand Pia Kjærsgaard, som er medlem af Folketingets Præsidium. Hun mener, at især i de største partier er der ikke nok at lave for menige folketingsmedlemmer.

Pia Kjærsgaard vil selv rejse emnet i Folketingets Præsidium, samt i Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

Ikke alle er begejstrede for idéen, og en bekymring er spørgsmålet om, hvorvidt det repræsentative demokrati vil blive svækket.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft, er ikke parat til en radikal ændring af Folketingets sammensætning, og han mener heller ikke, at medlemmerne har mindre arbejde at se til.

- Jeg ser ikke nogen anledning til at drøfte antallet af folketingsmedlemmer. De allerfleste har travlt, de har et stort arbejdspres og der er ikke nogen nedgang i den samlede lovbehandlingsmængde. Arbejdsbyrden er ikke faldet. Det er en illusion, siger han til Berlingske.

/ritzau/