Forside Nyheder Trist nyt for Wegovy- og Ozempic-brugere: Ny alvorlig bivirkning får...

Trist nyt for Wegovy- og Ozempic-brugere: Ny alvorlig bivirkning får maden til at smage af stald

ozempic
myskin / Shutterstock

Der er trist nyt for Wegovy- og Ozempic-brugere.

Lige nu læser andre

De populære vægttabsmedicin Wegovy og Ozempic har på kort tid ændret hverdagen for millioner af brugere.

Appetitten falder, kiloene rasler af, og mange beskriver en ny følelse af kontrol over deres kost, men nu viser det sig imidlertid, at effekten ikke altid stopper ved mæthedsfornemmelsen.

Flere brugere oplever markante ændringer i deres smagssans – en bivirkning, der har fået sit eget navn: ‘Ozempic-kød’.

Det skriver mediet unilad.com.

Kød mister sin appel

På sociale medier fortæller brugere, at de pludselig ikke længere kan udstå mad, de før holdt af såsom kød, og især stegte eller fede varianter, nævnes igen og igen som det store problem.

Læs også

En tidligere madjournalist fra Minnesota, Alyssa Fraser, fortæller, at hun efter at være begyndt på Wegovy mistede al interesse for mad.

Visse proteiner begyndte ifølge hende at smage alt for meget ‘som det dyr, de kom fra’, og selv hendes yndlingsvin fik en mærkelig, vegetabilsk eftersmag.

Andre beskriver, at lugten af tilberedt kød kan virke direkte frastødende, og på onlinefora som Reddit fortæller en bruger, at hans hustru bliver ‘næsten vegetarisk’ i den første halvdel af sin Ozempic-dosis.

Forskere forsøger at forklare fænomenet

Ifølge en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet ‘Food Quality and Preference’ spiser personer, der bruger GLP-1-medicin – herunder Wegovy og Ozempic – i gennemsnit 700 færre kalorier om dagen.

De reducerer især deres indtag af forarbejdede fødevarer, sukker og kød, mens forbruget af frugt og grøntsager stiger.

Læs også

Professor emeritus i psykobiologi ved University of Leeds, John Blundell, mener, at medicinen påvirker forholdet mellem smag og lyst.

Han påpeger, at det er muligt at kunne lide en fødevare uden nødvendigvis at have lyst til at spise den.

Når smag og sult ændres

GLP-1-lægemidler efterligner kroppens naturlige hormon, der regulerer blodsukker og appetit, og påvirker samtidig hjernens belønningssystem.

Det betyder, at følelsen af nydelse ved mad kan blive dæmpet, og nogle studier antyder endda, at medicinen kan ændre selve smagsopfattelsen, fordi GLP-1-receptorer findes i menneskers smagsløg.

Resultatet er, at visse fødevarer, særligt kød, kan komme til at smage overvældende eller ligefrem ubehageligt.

Læs også

For mange er det en uventet bivirkning, der gør vægttabet lettere, men også måltidet mindre fornøjeligt.

Ads by MGDK