Trist nyt til 40.000 boligejere: Så meget dyrere bliver det

20/11/2023 11:20

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regningen bliver større for de 40.000 boligejere.

Mest læste i dag

I en tid, hvor økonomisk usikkerhed kaster lange skygger over mange danske hjem, står omkring 40.000 boligejere over for en ny virkelighed.

Med startskuddet til årets sidste rentetilpasningsauktion, hvor flekslån for 75 milliarder kroner skal have fastsat ny rente, er scenen sat for en markant ændring i mange danskeres økonomiske situation.

Det skriver Euroinvestor.

Seniorøkonom i Realkredit Danmark, Haris Coric, lægger heller ikke skjul på, at som følge af de nye renter bliver der færre penge mellem hænderne:

"Fælles for alle låntagere er altså, at der bliver et noget mindre råderum i husholdningsbudgettet, når de nye renter træder i kraft pr. 1. januar".

Denne udmelding rammer som en kold brise i ansigtet på de mange boligejere, der har vænnet sig til en anden økonomisk virkelighed.

Helt specifikt forventes det, at en stigning i renten for F3- og F5-låntagere ved et lån på 1 million kroner vil betyde en stigning i den månedlige ydelse efter skat på mellem 700 og 800 kroner. For dem med afdragsfrie lån ser situationen endnu mere alvorlig ud.

Har man et afdragsfrit lån, vil ydelsen stige endnu mere – nemlig med 2.200 kr. for F3-låntagere og 1.900 kr. for F5-låntagere.

Og det falder ikke ligefrem på et tørt sted.

Det vil nemlig bidrage til lidt lavere vækst i det private forbrug herhjemme, og dermed også dæmpe den samlede økonomiske aktivitet.

Interessant nok har flere boligejere valgt at søge mod en kortere rentebinding end tidligere. Dette afspejler ikke en jagt på besparelser, men snarere en forventning om, at renterne har nået deres top, og at de ikke ønsker at binde renten på et niveau, de opfatter som 'højt'.

Selvom Realkredit Danmark forventer en mulig rentenedsættelse næste år, understreger Haris Coric vigtigheden af at være ydmyg i forhold til at forudsige fremtidige renteudviklinger.

Du kan få et overblik over, hvor meget dyere de forskellige flekslån F1, F3 og F5 - ventes at blive, ved at trykke her.