Tyre sættes fri i spanske Pamplona

Skrevet af admin

06/07/2014

Dagens topnyheder

Mindst 15 mennesker har gennem årene mistet livet under den tilbagevendende tyrefestival San Fermin i den nordspanske by Pamplona, men alligevel slutter tusindvis af mennesker sig hvert år til den nervepirrende tradition.

Søndag er festen sat i gang igen.

Traditionen tro indledes festivalen ved, at de rød- og hvidklædte deltagere overhælder hinanden med billig vin og sangria på det tætpakkede Pamplona-torv i byens midte.

"Viva San Fermin!", blev der søndag middag råbt fra rådhusets balkon, og dermed er den verdenskendte gadefest officielt i gang.

- Vi ved ikke, hvad vi skal forvente, om vi vil dø, eller hvad der sker. Det er vildt, det bliver sindssygt, siger den 26-årige elektriker Sam Madden fra London.

- Vi ved, det kan være farligt, men vi er nødt til at gøre det for at få noget adrenalin, siger den unge brite, der er rejst til Pamplona med en ven.

Den årlige San Fermin-festival tiltrækker hundredtusindvis af turister, som blandt andet kommer for at se - eller måske deltage i - de opsigtvækkende tyreløb eller andre aktiviteter under festivalen.

Det gælder blandt andet religiøse ceremonier, koncerter og drikkeri det meste af døgnet.

San Fermin-festivalen er dog mest af alt kendt for tyrene og vovehalsene, hvoraf en del traditionelt kommer til skade, når tyrene indhenter dem.

Festivalen varer i ni dage, og der er tyreløb hver dag. Grupper på seks halvtons-tyre skal drives fra deres indhegning på en særlig rute gennem snoede brostensbelagte gader.

Ruten er på 848,6 meter, og langs ruten er der titusindvis af hujende mennesker, der sætter fart i dyrene.

Foran tyrene løber vovehalse iført hvidt tøj og med røde tørklæder om halsen. De forsøger at undgå at blive stanget eller nedtrampet af tyrene, men det går ofte galt.

Siden 1911 har 15 mennesker mistet livet i forbindelse med tyreløbene.

Turen for tyrene, der bruger to til fem minutter på at løbe ruten, slutter i tyrefægterarenaen, hvor de senere på dagen skal møde matadoren.

Tyrenes skæbne er derfor givet på forhånd, så for dem er det en dødsrute, uden at de ved det.

/ritzau/AFP