Tysk kunstsamler vil give nazityvekoster tilbage

En stor samling kunstværker, der er nazistisk tyvegods, bliver givet tilbage til deres ejere eller ejernes efterkommere.

Der er tale om de mange malerier, skitser og skulpturer, som blev fundet i lejligheder i München og Salzburg i Østrig af myndighederne i 2012.

Myndighederne mistænkte ejeren af lejligheden i München for at snyde i skat, men da de kom på besøg, fandt de i stedet uvurderlige kunstværker.

Det viste sig, at den 81-årige indehaver, Cornelius Gurlitts, også havde en bolig i Salzburg, og tilsammen indeholdt de kunst til en værdi af omkring 7,5 milliarder kroner, rapporterede lokale medier.

Kunst, der blev stjålet af nazisterne før og under Anden Verdenskrig, og som Gurlitt havde arvet fra sin far.

Faderen købte og solgte på ordre fra nazileder Adolf Hitler kunst, der var stjålet fra blandt andet jøder, for at finansiere den nazistiske krigsførelse.

Tyskland er siden fundet blevet kritiseret for ikke omgående at have offentliggjort en liste over kunstværkerne.

De mange kunstværker blev beslaglagt, og nu siger Gurlitts advokat ifølge avisen Süddeutsche Zeitung, at Gurlitt vil give værkerne tilbage til deres rette ejermænd eller deres efterkommere.

Det første værk, der gives tilbage, er et maleri af Henri Matisse. Det hedder "Siddende Kvinde" og tilhørte den jødiske kunstsamler i Paris Paul Rosenberg.

Værket var på et tidspunkt en del af den kunstsamling, som Hitlers chef for luftvåbnet, Herman Göring, holdt sig.

Flere tyske medier rapporterer, at der i de kommende uger leveres flere værker tilbage til ejerne eller ejernes efterkommere.

Medierne siger også, at der tilsammen er beslaglagt 238 kunstværker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip