Tysk udenrigsminister vil beholde Rusland i G8

admin

10 år siden

|

02/03/2014

Dagens topnyheder

Det er næppe vejen frem at smide Rusland ud af G8 som straf for den russiske fremfærd over for Ukraine.

Det mener Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, der søndag aften i forsigtige vendinger undsiger sin amerikanske kollega, John Kerry, som har truet Rusland med en eksklusion fra klubben af verdens førende industrinationer.

- Jeg hører snarere til dem, der siger, at G8-formatet er det eneste format, hvor vi i Vesten endnu taler direkte med Rusland, siger Steinmeier til tv-stationen ARD.

- Og skal vi virkelig ofre dette eneste format? Jeg mener, vi bør se på, hvordan vi kan bidrage til en deeskalering i Ukraine i stedet for at male os op i en krog med enhver mulig tilspidsning. Det hjælper næppe, tilføjer han.

Den tyske udenrigsminister, som i forrige uge selv var i Kijev som EU-mægler, kalder situationen i Ukraine "meget farlig", men han mener også, at det stadig er muligt at undgå en yderligere tilspidsning.

Det kan i hans øjne blandt andet ske ved at oprette en international kontaktgruppe med deltagelse af EU, FN, Rusland og Ukraine for at få sat gang i en dialog.

Han udtrykker samtidig forståelse for nogle af Moskvas interesser i Ukraine og opfordrer den nye regering i Kijev til at agere som alle ukraineres - også de russisktalendes - regering.

Som formand for G8 er Rusland i juni vært for G8-topmødet i OL-værtsbyen Sotji. Storbritannien, Frankrig og USA har i protest mod den russiske fremfærd i Ukraine trukket sig fra de forberedende møder til topmødet.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, fordømte tidligere søndag, hvad han kaldte Ruslands "ufattelige aggressions-gerning" i Ukraine.

- I det 21. århundrede kan man ikke opføre sig som i det 19. århundrede ved at invadere et andet land på baggrund af en masse overdrevene påskud, sagde han.

Kerry advarede Putin om, at han "ikke får G8 i Sotji, måske kan han end ikke blive i G8, hvis dette fortsætter".

G8 består af USA, Canada, Tyskland, Italien, Japan, Frankrig, Storbritannien og Rusland, mens EU også deltager i topmøderne.

/ritzau/dpa